GD start met speekselonderzoek bij varkens

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

GD start met speekselonderzoek bij varkens

28-6-2012: 

Vanaf 1 juli start de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer met een nieuwe diagnostiek om de gezondheid van varkens te monitoren: speekselonderzoek met GD Happy Bite. Deze manier van bemonsteren verloopt sneller, gemakkelijker en diervriendelijker dan bijvoorbeeld bloedtappen. Het benodigde speeksel wordt verzameld door speciale touwen in de varkenshokken op te hangen, waarop de dieren graag kauwen.

GD Happy Bite is een praktische en laagdrempelige methode. Het verzamelen van de monsters is minder arbeidsintensief dan bij andere methoden en levert de varkens geen stress op. Met één touw worden meerdere varkens in een hok bemonsterd. Bij een hok met maximaal 20 varkens heeft 70 tot 80 % van de dieren binnen 20 minuten contact gemaakt met het touw. Het touw kan gemakkelijk worden uitgewrongen om vervolgens het speeksel op te sturen naar het GD-laboratorium. De GD levert daartoe speciale pakketten aan, bestaande uit een kauwtouw, een verzamelbuis en inzendmaterialen voor gekoeld verzenden. Dierenartsen en varkenshouders kunnen de pakketten eenvoudig bestellen via de webwinkel op www.gddeventer.com.

Gevalideerde testen
Afgelopen maanden heeft de GD de volgende vier testen gevalideerd voor gebruik in speeksel: de PRRSV-PCR en PCV2-PCR, de PRRSV IgG Elisa en de PCV2 IgG Elisa. De GD werkt aan uitbreiding van deze onderzoeksmethodiek voor meer ziekteverwekkers via PCR en afweerstoffen via ELISA.

Presentaties
Vanuit eerdere pilotstudies heeft de GD veel positieve ervaringen opgedaan. Vanaf 1 juli wordt een aantal dierenartspraktijken bezocht, waarbij een presentatie wordt gegeven over gebruik en toepassing van GD Happy Bite. Daarnaast krijgt een groot deel van de varkensvermeerderaars de komende weken informatie thuisgestuurd over de mogelijkheden van GD Happy Bite. Dit najaar vindt een verdere introductie plaats in geheel Nederland.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.