Dierenartsen belangrijk bij wormmanagement

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Dierenartsen belangrijk bij wormmanagement

12-6-2012: 

Dr. Menno Holzhauer, specialist Rundergezondheid:

"Rundveebedrijven met weidegang krijgen vroeger of later in het weideseizoen te maken met parasitaire infecties. Er liggen kansen voor de dierenarts en de veehouder om in het eerste weideseizoen te zorgen voor een optimale immuniteitsontwikkeling voor worminfecties. En hieruit voortvloeiend een minimale schade door vooral groeivertraging en beperking in gebruik van anti-parasitaire middelen.

In de afgelopen decennia zijn voor het monitoren van worminfecties een aantal praktische handvatten ontwikkeld, te weten mestonderzoek tijdens het eerste weideseizoen, pepsinogeenbepaling in het serum, de wormensleutel en een aantal bloed- en tankmelktesten op vooral afweerstoffen. Mestonderzoek 6 tot 8 weken na de start van het eerste weideseizoen geeft bij kalveren vooral inzicht in de initiële weidebesmetting met maagdarmwormen. Deze uitslag biedt samen met de wormensleutel aanknopingspunten voor de ontwormingsstrategie voor de rest van het seizoen. Pepsinogeenbepaling geeft inzicht in de acute parasitaire belasting van de lebmaagwand en de noodzaak voor ontwormen. In geval van monitoring op leverbot en longworm, zijn er serologische tests en mestonderzoeken beschikbaar. Voor de juiste monstername, het correcte gebruik van laboratoriumtests en monitoren van doorgevoerde veranderingen in het weidemanagement (bijv. weiden op andere percelen in geval van leverbot), kan de kennis en inzet van de rundveedierenarts voor de veehouders van veel waarde zijn. Dezelfde dierenarts moet waar mogelijk, ook zijn verantwoording nemen om de risico’s op resistentieontwikkeling zoveel als mogelijk te beperken.

Mijn boodschap is dan ook: Met het oog op resistentieontwikkeling is alleen behandeling op basis van een waarschijnlijkheidsdiagnose gecombineerd met betrouwbaar laboratoriumonderzoek mogelijk. Dus: meten is weten'."

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.