Onderzoek op kween

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Onderzoek op kween

31-5-2012: 

Als er een tweeling wordt geboren, bestaande uit een vaarsje en een stiertje, is de kans maar liefst 92% dat het vaarsje een kween is. In de meeste gevallen heeft het dus geen zin onderzoek op kween te doen en is het advies het vaarskalf af te voeren naar de vleeskalverhouderij. Als het een tweeling betreft uit een waardevolle fokkoe, kunt u onderzoek overwegen.

Uw dierenarts kan onderzoeken of er kenmerken van een kween aan het vaarskalf te vinden zijn, maar een kween vertoont niet altijd alle typische kenmerken. Daarnaast is het mogelijk DNA-onderzoek te laten doen bij de GD. Deze test geeft een goede indicatie, maar is ook niet 100% betrouwbaar omdat niet altijd erfelijk materiaal van het stierkalfje uit de tweeling meer kan worden aangetoond in het bloed van het vaarskalf. Voor de meest betrouwbare informatie voor een vaarskalf dat hiervoor in aanmerking komt, kunt u dus het beste zowel een DNA-test laten uitvoeren als uw dierenarts vragen het dier te onderzoeken.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.