Abortusdiagnostiek schapen en geiten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Abortusdiagnostiek schapen en geiten

29-2-2012: 

​Drachtige schapen en geiten kunnen hun lammeren verwerpen. Dit kan zowel een besmettelijke als niet-besmettelijke oorzaak hebben. Verwerpen zorgt voor veel schade en minder werkplezier bij houders van kleine herkauwers. De meeste besmettelijke oorzaken kunnen bovendien ook risico’s voor mensen met zich meebrengen (zoönose). Daarom is het van belang de oorzaak van verwerpen zo snel mogelijk op te sporen. Het insturen van materiaal voor sectie is daarbij een zeer belangrijke eerste stap.

Als er sprake is van meer dan één verwerper, is het zaak actie te ondernemen en materiaal in te sturen voor sectie. Om de kans op het aantonen van de oorzaak bij sectie te vergroten hebben we een aantal tips voor u op een rij gezet.

Tips insturen sectiemateriaal

 1. Stuur zowel de vrucht als de nageboorte in. Eén van de twee opsturen kan ook maar de kans op het vinden van een oorzaak is dan kleiner.
 2. Bewaar vrucht en nageboorte gekoeld, niet invriezen, alvorens ze voor sectie in te sturen.
 3. Stuur met het sectiemateriaal een volledig ingevuld inzendformulier mee. Vermeld hierop aantal verwerpers, stadium dracht, leeftijd verwerper(s), recente aankopen, abortushistorie op het bedrijf etc.
 4. Het inzenden van meerdere vruchten en nageboorten en het herhaaldelijk inzenden van sectiemateriaal vergroot de kans op een diagnose.
 5. Vindt u maar geen nageboorten? Zet een verwerpende ooi of geit waarvan de vruchten reeds zijn gevonden apart. Dit vergroot de kans op het vinden van de nageboorte.
 6. Bij het insturen van gemummificeerd materiaal is de kans op het vinden van een oorzaak klein.
  Eventueel bloedonderzoek van de verwerper kan het best worden uitgevoerd met behulp van gepaarde sera.

Let op: Abortus bij kleine herkauwers is aangifteplichtig.

Zie voor de voorwaarden www.vwa.nl

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.