Vinger aan de pols bij klauwgezondheid

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

''Klauwverzorging is heel belangrijk om koeien gezond te houden. Ik geniet als ik in de stal vol met gezonde koeien sta, daar doe ik het voor'', zegt melkveehoudster Klaske Faassen enthousiast.

Samen met haar man Jos en moeder heeft ze een maatschap. De boerderij telt 140 melkkoeien en 60 stuks jongvee. Klaske liep al op jonge leeftijd door de stal en hielp mee. Geen wonder dat ze zelf als veehouder verder ging in het bedrijf. Daarnaast werkt ze ook als dierenarts.

klantverhalen


''Kreupele koeien bekappen we meteen. Als je te lang wacht, worden de problemen alleen maar groter.''


Dagelijks bekappen

Ze besteden veel aandacht aan intensieve klauwverzorging. Tot 2014 lieten ze een externe partij de koeien bekappen. Klaske: “Je wacht dan toch tot je een koppeltje met problemen hebt, zodat ze in één keer bekapt kunnen worden.” In 2014 gingen Klaske en haar man Jos bij haar moeder in de maatschap. Sindsdien bekapt Jos de koeien zelf. “We hebben enkele koeien met chronische klauwproblemen. Kreupele koeien bekappen we meteen. Daarnaast bekappen we iedere week ook meerdere koeien preventief die drooggezet worden of die drie maanden in lactatie zijn. Als je te lang wacht, worden de problemen alleen maar groter. Een koe kan niet meer naar het voerhek of de robot lopen en de drogestofopname daalt. Je wilt voorkomen dat ze chronische klauwproblemen krijgen, dus is het belangrijk om bij acute problemen snel te handelen. Dat doen we nu. We lopen iedere morgen door de stal om de koeien te controleren en halen degene met problemen ertussenuit. Of we laten ze separeren door de robot.

klantverhalen

Koeien met (beginnende) Mortellaro worden zo snel mogelijk behandeld. Vooral bij vaarzen zien ze sneller problemen, of tussenklauwontstekingen. “De acute Mortellaro-gevallen tapen we in, om de paar dagen verwisselen we de tape en we gebruiken klauwengel. We hebben ook enkele chronische gevallen. Heb je Mortellaro eenmaal in de stal, dan kom je er moeilijk vanaf. In het verleden letten we niet op de status hiervan bij de stier, dat doen we nu wel. Zo hopen we op een betere klauwgezondheid.”

Klauwverzorging via robot

In de weideperiode zijn er minder klauwproblemen. Klaske: “In de robot is een spraysysteem geïnstalleerd. Eerst spuit het water om de klauwen schoon te krijgen en daarna een klauwverzorgend middel. Dat doen we de ene week en de andere week gebruiken we een spuit en lopen we achter de koeien om een middel aan te brengen. De klauwgezondheid is wel verbeterd sinds we het op deze manier aanpakken, maar we blijven enkele problemen houden.”


''We zijn altijd nieuwsgierig hoe iets anders of beter kan.''


Uitslagen Klauwgezondheid Tankmelk

Op het bedrijf staat diergezondheid hoog in het vaandel, door mee te doen aan verschillende onderzoeken houden ze een vinger aan de pols. En grijpen in wanneer nodig. “We zijn altijd nieuwsgierig hoe iets anders of beter kan. We dachten dat de koeien te weinig biotine opnamen en voerden dat bij. Best kostbaar, dus wil je het effect weten. Uit de uitslag van Klauwgezondheid Tankmelk bleek dat het gehalte veel te hoog was, dus zijn we gestopt met dat extra geven. We bespreken de uitslagen ook met de voeradviseur, om het rantsoen te optimaliseren. Daarnaast doen we mee met allerlei studiegroepen, om meer kennis op te doen. Uiteindelijk wil je dat er zo weinig mogelijk koeien, het liefst geen enkele koe, moeten worden afgevoerd door klauwproblemen of welk probleem dan ook.”
 

Stuur gericht bij met Klauwgezondheid Tankmelk

klauwgezondheid

Met Klauwgezondheid Tankmelk wordt uw tankmelk vier keer per jaar automatisch onderzocht op biotine, zink en mangaan. Daarnaast krijgt u inzicht in infectiedruk van Mortellaro. Door gericht actie te ondernemen werkt u aan gezonde en sterke klauwen. 

 Meer over Klauwgezondheid Tankmelk


video

Hoe pakken melkveehouders Jos en Klaske klauwgezondheid aan op hun bedrijf?

Jos en Klaske hebben samen met de moeder van Klaske een maatschap in Sint Jacobiparochie. De boerderij telt 140 melkkoeien en 60 stuks jongvee. Ze besteden veel aandacht aan klauwgezondheid, in deze video vertellen ze hoe.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.