Cursus Rhodococcus equi en Equine Coronavirus infecties

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Cursus Rhodococcus equi en Equine Coronavirus infecties

Uit evaluaties van voorgaande cursussen zijn de onderwerpen Rhodococcus equi en Equine coronavirus regelmatig benoemd door dierenartsen als onderwerpen voor een nieuwe cursus. Daarom biedt GD op 27 juni van 16.00 tot 20.00 uur in Deventer de cursus Rhodococcus equi en Equine coronavirus voor dierenartsen aan.

Rhodococcus equi is een intracellulaire bacterie die de vorming van pyogranulomateus ontstekingsweefsel en abcesvorming in de longen kan veroorzaken en is bij veulens van 1-6 maanden leeftijd een gevreesde veroorzaker van pneumonie. Rhodococcose is elk jaar weer een probleem op bepaalde bedrijven. Voornamelijk grote stoeterijen met een (te) hoge populatiedichtheid kampen hiermee.

Sinds enkele jaren worden er, met name in de USA, infecties gerapporteerd met Equine coronavirus (ECoV) bij volwassen paarden waarbij betrekkelijk aspecifieke symptomen optreden. Met name koorts, lusteloosheid, gebrek aan eetlust en bij globaal tot 10% van de paarden diarree ofwel verlaagde consistentie van de feces worden als symptomen genoemd. Daarnaast worden ook incidenteel neurologische symptomen en sterfte gerapporteerd, waarbij encephalopathie ten gevolge van hoge ammoniumconcentraties in het bloed een rol lijkt te spelen. Soortgelijke casussen met symptomen als koorts, lusteloosheid en gebrek aan eetlust worden in Nederland ook regelmatig gerapporteerd (de dierenarts zegt dat er een virus door de stal gaat), waarbij er regelmatig geen oorzaak kan worden aangetoond.

De helpdesk Paard wordt ook regelmatig over klinische problemen bij volwassen paarden gebeld, waarbij de symptomen (koorts, anorexie, soms diarree) bijvoorbeeld zouden kunnen passen bij een ECoV infectie.

In de cursus presenteren en bespreken we actuele kennis op het gebied van pathogenese, epidemiologie, diagnostiek, behandeling en management en preventie van deze infectieziekten.

Meer informatie

 • Datum: woensdag 27 juni 2018
 • Tijdsduur: 16.00 tot 20.00 uur
 • Locatie: GD, Arnsbergstraat 7 in Deventer
 • Kosten: 195 euro

Aanmelden

 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.