De Dag van het Schaap

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

De Dag van het Schaap

Ook dit jaar is de GD weer aanwezig op de Dag van het Schaap op 31 mei 2014. Het thema van de stand en activiteiten is deze keer 'Maagdarmwormen en leverbot'. De Dag van het Schaap wordt gehouden in het vernieuwde federatiecentrum van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie in Ermelo. De GD organiseert op deze dag een workshop over parasieten en een leverbotexcursie. 
 

Workshop over parasieten

Specialist Piet Vellema geeft een workshop over parasieten. Schapenhouders kunnen een plattegrond van hun graslandpercelen meenemen met daarop hun beweidingsschema. Vellema bespreekt de weideplannen in kleine groepjes en geeft adviezen. Parasietenbestrijding is actueel door de toenemende resistentie voor wormmiddelen. Om die resistentie te voorkomen is omweiden een belangrijke methode geworden.

Voor een optimaal beweidingsschema is een mestonderzoek van groot belang. Als u zich opgeeft voor de workshop, krijgt een daarom tevens een inzendformulier thuisgestuurd voor het doen van een gratis gepoold mestonderzoek van de lammeren. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden. 

De workshop wordt in meerdere sessies gedurende de dag gegeven. 

Meld u nu aan

Workshop leverbot

Ook gaan we tijdens de Dag van het schaap een korte leverbotexcursie organiseren naar een gebied waar deelnemers de leverbotslak leren kennen. Gedurende de dag rijdt een busje heen en weer naar een bedrijf dichtbij het terrein van de Dag van het Schaap. 

Lammert Moll geeft steeds kleine groepen deelnemers uitleg over leverbot, de aandoening die steeds meer problemen veroorzaakt. In het veld gaan de deelnemers zelf op zoek naar leverbotslakken en ook leren ze op welke plekken zulke slakken niet te verwachten zijn.

Meld u nu aan

Klinische lessen

Karianne Lievaart-Peterson geeft gedurende de dag enkele klinische lessen, ook wel ‘praten over het hek’ genoemd. Aan de hand van een aantal schapen geeft zij uitleg over klinische inspectie met onderwerpen als gedrag, houding en gang, schatting van de leeftijd, lichaamsconditie en beoordeling van de slijmvliezen, klauwen en uier. Uiteraard is er ook voldoende tijd om vragen te stellen.

Lezingen

René van den Brom geeft twee lezingen over de monitoring van ziektes bij schapen en geiten in Nederland: 'Diergezondheid en schapenhouderij: wat speelt er?'. Hierin bespreekt hij actuele diergezondheidskwesties in de schapenhouderij.

Voor meer informatie over de Dag van het Schaap, zie www.dagvanhetschaap.nl.

Meer weten over de workshops?

 • Carlijn Kappert
  c.kappert@gddiergezondheid.nl
 • Deelname aan de workshops is gratis. U ontvangt na aanmelding gedetailleerde informatie.
 • Wilt u zich voor beide workshops opgeven? Geen probleem! Dan zorgen we ervoor dat u niet in een overlappende groep terecht komt.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.