Overzicht antibioticumgevoeligheden pluimveepathogenen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Download PDF-versie van de tabellen. U vindt hier ook tabellen met het percentage resistente isolaten in de voorgaande jaren.

E. coli

Tabel I.A MIC-distributie (%), MIC50 en MIC90, en percentage gevoelig, intermediair-gevoelig en resistent voor E. coli-isolaten uit sectiemateriaal afkomstig van pluimvee uit de vleessector (2019) (n=149) (Bron: GD)

E. coli vleessector

Ter interpretatie van de informatie in de tabellen geven we voor tabel III.A een voorbeeld: Ampicilline: 43,6% (zie rode cirkel) van de geteste isolaten wordt bij een concentratie van 2μg ampicilline/ml (en hoger) geremd in bacteriegroei.

Tabel I.B MIC-distributie (%), MIC50 en MIC90, en percentage gevoelig, intermediair-gevoelig en resistent voor E. coli-isolaten uit sectiemateriaal afkomstig van pluimvee uit de legsector (2019) (n=188) (Bron: GD)

E. coli legsector

Tabel I.C MIC-distributie (%), MIC50 en MIC90, en percentage gevoelig, intermediair-gevoelig en resistent voor E. coli-isolaten uit sectiemateriaal afkomstig van kalkoenen (2019) (n=21) (Bron: GD)

E. coli kalkoenen

Enterococcus species

Tabel II MIC-distributie (%), MIC50 en MIC90, en percentage gevoelig, intermediair-gevoelig en resistent voor E. cecorum-isolaten uit sectiemateriaal afkomstig van pluimvee uit de vleessector (2019) (n=38) (Bron: GD)

Enterococcus Species vleessector

*Let op: de percentages in 2019 zijn gebaseerd op een gering aantal isolaten (n=38).

Tabel III MIC-distributie (%), MIC50 en MIC90, en percentage gevoelig, intermediair-gevoelig en resistent voor E. faecalis-isolaten uit sectiemateriaal afkomstig van pluimvee uit de vleessector (2019) (n=20) (Bron: GD)

Enterococcus Species E. faecalis vleessector

*Let op: de percentages in 2019 zijn gebaseerd op een gering aantal isolaten (n=20).

Tabel IV MIC-distributie (%), MIC50 en MIC90, en percentage gevoelig, intermediair-gevoelig en resistent voor E. faecalis-isolaten uit sectiemateriaal afkomstig van pluimvee uit de legsector (2019) (n=28) (Bron: GD)

Enterococcus Species legsector

*Let op: de percentages in 2019 zijn gebaseerd op een gering aantal isolaten (n=28).

Staphylococcus aureus

Tabel V MIC-distributie (%), MIC50 en MIC90, en percentage gevoelig, intermediair-gevoelig en resistent voor S. aureus-isolaten uit sectiemateriaal afkomstig van pluimvee uit de vleessector (2019) (n=31) (Bron: GD)

Staphylococcus Aureus vleessector

Toelichting tabel I t/m IV

  • MIC Minimum inhiberende concentratie, de laagste concentratie van een antimicrobieel agens waarbij onder gestandaardiseerde in vitro-condities geen zichtbare groei van de bacterie optreedt.
  • MIC50 Concentratie waarbij 50% van de stammen wordt geremd.
  • MIC90 Concentratie waarbij 90% van de stammen wordt geremd.
  • S Gevoelig
  • I Intermediair gevoelig
  • R Resistent
  • Groene, gele en rode vakken Indiceren de verdunningen die voor het betreffende antibioticum zijn getest.
  • Rode cijfers Concentraties hoger dan de hoogste geteste waarde; indiceren MIC-waarden groter dan de hoogste concentratie in de reeks. Waarden bij de laagste concentratie die is getest, indiceren MIC-waarden kleiner of gelijk aan de laagste concentratie die is getest.
  • Groene vakken Gevoelige isolaten
  • Gele vakken Intermediair-gevoelige isolaten (indien van toepassing)
  • Rode vakken en rode cijfers Resistente isolaten
  • - Niet van toepassing
  • Rint intrinsiek resistent
  • a Vermeld is de concentratie van amoxicilline, getest in een concentratie ratio van 2:1 (amoxicilline/clavulaanzuur)
  • b Vermeld is de concentratie van trimethoprim, getest in een concentratie ratio van 1:19 (trimethoprim/sulfamethoxazol)

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.