Onderzoek en aanpak salmonella

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Op vrijwel elk varkensbedrijf komen salmonellabesmettingen voor, ook als u het niet aan de varkens merkt. Voor een effectieve aanpak van salmonella is het daarom belangrijk om vast te stellen waar de besmetting plaatsvindt. Dit kan via onderzoek van omgevings- en mestmonsters. Deze monsters kunt u verzamelen met behulp van slofjes.

Varkens die met de salmonellabacterie besmet zijn, dragen die bij zich in (de lymfeknopen van) hun darmen. De aanvoer van varkens wordt daarom gezien als de belangrijkste route voor het verspreiden van salmonella. Maar de salmonellabacterie kan ook lang overleven buiten het dier, bijvoorbeeld enkele maanden in de drijfmestopslag. De omgeving kan dus ook de besmettingsbron zijn. Daarom is het belangrijk om regelmatig mestmonsters te laten onderzoeken op de aanwezigheid van salmonellabacteriën. U kunt deze monsters zelf nemen en insturen naar GD (bij voorkeur maandag tot en met donderdag).

 

U kunt de monsternamepakketten à 21,90 euro los bestellen via de GD Webshop. Dit is exclusief diagnostiek, de laboratoriumonderzoeken dient u dan apart aan te vragen via het formulier dat in het pakket zit.


Instructies monstername met slofjes (overschoenen)

De te bemonsteren plekken kunt u bepalen in overleg met uw dierenarts. Klik hier voor een aantal voorbeeldprotocollen.

Stap 1 en 2 salmonellamonstername met slofjes

 

stap 3, 4, 5 salmonellamonstername met slofjes

 

Aanpak van salmonella

Met behulp van de resultaten kunt u met uw dierenarts of adviseurs van GD een planmatige aanpak maken voor uw bedrijf. Het doel van deze aanpak is het verminderen van de verspreiding van de salmonellabacterie. Denk hierbij aan gerichte maatregelen met betrekking tot de algemene bedrijfshygiëne, zoals
reinigen en desinfecteren, het aanzuren van het voer en/of het drinkwater en de bedrijfsopzet.

Een goede hygiëne is en blijft de belangrijkste preventie- en behandelmaatregel. Het all-in/all-out-systeem zorgt ervoor dat dieren elkaar minder besmetten. Preventie of behandelen van salmonellabesmettingen is heel belangrijk en kan een mogelijke uitbraak voorkomen. Ook zorgt dit uiteindelijk voor een betere
salmonellastatus. Hiermee kan GD een partner zijn in de aanpak van salmonella.

Download de flyer (versie voor varkenshouders)

Download de flyer (versie voor dierenartsen) 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.