Het fokken van een (klauw)gezond koppel

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Bepaalde koe families (moeder-dochter combinaties) zijn gevoeliger voor het krijgen van tylomen dan andere families. CRV maakt gebruik van de gegevens van Digiklauw en die “zien” dan ook dat dochters van bepaalde stieren vaker een klauwaandoening hebben dan dochters van andere stieren. Door hier op te letten heeft u als veehouder toch binnen een paar generaties een veestapel die minder gevoeliger is voor bijvoorbeeld digitale dermatitis (Mortellaro) en tylomen dan bedrijven die hier totaal geen aandacht aan besteden.

Recent onderzoek in Duitsland heeft aangetoond dat het krijgen van tylomen niets met tussenklauwontsteking te maken heeft (wat lang gedacht is) maar voor 60% erfelijk is. Het is dus aan te raden om geen kalveren van koeien met tylomen aan te houden. Door dat dieren met tylomen op het melkveebedrijf verdwijnen zijn er ook minder dieren met digitale dermatitis (Mortellaro) op de tylomen en dat is gunstig voor de besmettingsdruk in uw stal.

Als u daarnaast ook nog die koeien met (steeds terugkerende) vieze digitale dermatitis (Mortellaro) plekken afvoert, wordt de kans op nieuwe besmetting op uw bedrijf nog verder verkleint. En van deze koeien wilde u toch al geen nakomelingen aanhouden.

 

Stuur gericht bij met Klauwgezondheid Tankmelk

Krijg inzicht in:

  de infectiedruk van Mortellaro
  de relatie voeding en
    klauwgezondheid 

Meer weten?

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.