Nieuw: BTV antistoffen aantonen in (tank)melk

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nieuw: BTV antistoffen aantonen in (tank)melk

21-11-2023: 

Om erachter te komen of op een bedrijf een dier of koppel antistoffen tegen het blauwtongvirus (BTV) heeft is het mogelijk om, naast serum, nu ook een individueel melk- of tankmelkmonster insturen voor onderzoek op BTV-antistoffen. 

Een ELISA is een voordelige screeningstest om te achterhalen of een dier of koppel al in aanraking is geweest met het blauwtongvirus, ook als er geen klinische verschijnselen waren. Na het doormaken van de BTV-infectie kan het zo’n twee weken duren voordat antistoffen aantoonbaar zijn. De tankmelk-ELISA is een zeer gevoelige test, die al antistoffen in de tankmelk kan aantonen als ongeveer 5 procent van de melkgevende dieren antistoffen heeft.
Voor andere serotypen is aangetoond dat antistoffen jarenlang aanwezig blijven. Onderstaande testen voor runderen, schapen en geiten tonen antistoffen aan tegen alle BTV-serotypes: 

10990 Blauwtong antistoffen ELISA (melk + cons.) 
10991 Blauwtong antistoffen ELISA (tankmelk + cons.)
10420 Blauwtong antistoffen ELISA (serum)
De doorlooptijd van deze onderzoeken is 5 werkdagen. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.