Risico’s van zomerweer voor de kwaliteit van oppervlaktewater

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Risico’s van zomerweer voor de kwaliteit van oppervlaktewater

4-8-2023: 

Gebruik je oppervlaktewater als drinkwater voor het vee? Dit water kan sterk wisselen in kwaliteit. Goed water hoort helder, kleurloos en geurloos te zijn. Wat zijn mogelijke risico’s bij warm weer?

  • Blauwalgen Zodra de sloot een groene waas bevat, duidt dat op blauwalgen: dit zijn cyanobacteriën. Overgroei met cyanobacteriën zorgt meestal voor een groene (soms rode of gele) film op het water. De uitscheidingsstoffen van deze bacteriën zijn giftig voor koeien. De dieren krijgen zenuwverschijnselen (zwakte, benauwdheid, sterfte) en kunnen lever- en nierschade oplopen. Soms treedt door de leverschade enkele weken later zonnebrand op.
  • Waterstofsulfide (H2S) In sloten waar veel afgestorven planten liggen of waar op de bodem een dikke laag slib ligt (meer dan 20 centimeter), is zwavelvervuiling door rottingsprocessen mogelijk. Water met zwavel ruikt naar rotte eieren en kan bij opname zenuwverschijnselen veroorzaken (ademhalingsproblemen, benauwdheid en sterfte).
  • Botulisme Als er dode dieren in het water terechtkomen, is er een risico op Botulisme bij de koeien die dat water drinken. Botulisme wordt veroorzaakt door toxinen (gifstoffen) die worden geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. Koeien die deze toxinen binnenkrijgen, krijgen zenuwverschijnselen (zwakte, verlammingen, sterfte).

rundvee water drinkbakBij gebruik van oppervlaktewater als veedrinkwater is het van groot belang dat het water van goede kwaliteit en smakelijk is. Goed water hoort helder, kleurloos en geurloos te zijn. Met de Drinkbakcheck kunt u de kwaliteit van het water in de sloot controleren op ammonium, nitriet, natrium, ijzer, mangaan, hardheid, bacteriologische- en mestverontreiniging. Neem bij twijfel over de kwaliteit van het water een watermonster en bepaal in overleg met uw dierenarts of het nodig is om leiding- of bronwater te geven. Bij warm weer hebben runderen meer water per dier per dag nodig. Zorg dus voor een ruime voorziening.

Onderzoek op salmonella

Oppervlaktewater kan besmet raken door verontreiniging met mest, zoals bij weidegang of afspoeling van uitgereden mest. Veedrinkwater is een belangrijke route van verspreiding van Salmonella spp. bij runderen, zowel bij de verspreiding binnen een besmet rundveebedrijf als bij de verspreiding tussen rundveebedrijven. Vanwege de risico’s op verspreiding via drinkwater krijgen wij veelvuldig de vraag van veehouders en dierenartsen of het mogelijk is om veedrinkwater te onderzoeken. GD biedt een kweek van veedrinkwater op Salmonella spp. aan. Neem bij twijfels aanvullend een extra watermonster voor onderzoek op salmonella naast de Drinkbakcheck.

Meer informatie over de Drinkbakcheck

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.