Effectieve behandeling voor koeien met Mortellaro

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Effectieve behandeling voor koeien met Mortellaro

3-8-2023: 

Koeien met Mortellaro moeten individueel worden behandeld vanwege de pijnlijke aard van de aandoening, de impact op melkproductie en om verdere verspreiding naar andere dieren te voorkomen.

De juiste behandeling van individuele letsels is recent onderzocht en bestaat uit de volgende stappen:

 1. Reinigen van het letsel: zorg dat het letsel en de omgeving schoon zijn door het deze te wassen met water. Dep het letsel vervolgens droog met papier of een schone doek en voorkom dat het gaat bloeden.
 2. Aanbrengen van product: gebruik bij voorkeur een product dat is geregistreerd voor de behandeling, zonder antibioticum en waarvan de werkzaamheid wetenschappelijk is bewezen. Jouw dierenarts kan hierover adviseren.
 3. Verband: plaats een gaasje tussen het product en de polstering/watten of het elastische verband. Het verband kan drie tot zeven dagen blijven zitten, afhankelijk van de roosterhygiëne op het bedrijf. We raden aan om verbanden met een opvallende kleur te gebruiken. Dit maakt het gemakkelijker om poten met een verband te volgen en voorkomt dat extra letsel ontstaat door het verbandgebruik.
 4. Pijnstilling: het gebruik van een pijnstiller (NSAID) vergroot de kans op een snel herstel en heeft een gunstig effect op de melkproductie van dieren met Mortellaro.
 5. Herhaling: we adviseren om de lokale behandeling te herhalen totdat de huid volledig is genezen. Als er na drie behandelingen onvoldoende verbetering is, is het raadzaam om dit met jouw dierenarts te bespreken.

Als je deze stappen zorgvuldig volgt help je de koeien sneller te laten herstellen. Bij twijfel of onvoldoende verbetering, aarzel niet om professioneel advies in te winnen van de dierenarts.

Meer informatie over klauwgezondheid

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.