Een groene waas over het water kan duiden op blauwalg

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Een groene waas over het water kan duiden op blauwalg

22-8-2022: 

De blauwalgen kunnen zich in voedselrijk en stilstaand water sterk vermenigvuldigen en een groene drijflaag vormen. Hoge temperaturen, weinig wind en droogte zijn daarvoor de ideale omstandigheden. Sommige blauwalg-soorten produceren gifstoffen. Voorkom gezondheidsproblemen bij mens en dier en laat bij twijfel wateronderzoek uitvoeren.

Blauwalgen behoren tot de ‘normale’ bewoners van zoet water en leven van zonlicht (energie) en in water opgeloste voedingsstoffen (nitraat, fosfaat). Door gunstige omstandigheden (stabiel warm, windstil weer in combinatie met stilstaand, voedselrijk water) kunnen ze zich sterk vermenigvuldigen en een drijflaag vormen. Er zijn soorten die gifstoffen produceren. Bij hoge concentraties blauwalgen zitten er ook veel gifstoffen in het water die bij opname een risico vormen bij mens en dier. Is er eenmaal een blauwalgsoort die gifstoffen produceert in een bepaald water aangetoond? Dan is de kans groot dat deze een jaar later, onder gunstige omstandigheden, wederom voor problemen gaat zorgen. Hoewel de gifstoffen van blauwalgen voor de grootste problemen zorgen, kan de drijflaag ook tot zuurstofloosheid van het water leiden, met massale vissterfte tot gevolg. De stank die blauwalgen produceren, maakt het water ook minder aantrekkelijk.

Twijfelt u aan de kwaliteit van het (oppervlakte-)water waaruit uw dieren drinken? Is er zelfs sprake van (ernstige) gezondheidsproblemen of acute sterfte bij uw dieren? Dan kunt u een watermonster (water met een groene drijflaag) laten onderzoeken op de aanwezigheid van blauwalg. GD biedt dit wateronderzoek sinds kort aan.

Meer over het onderzoek op blauwalg

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.