Salmonella Pullorem bij commerciële leghennen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Salmonella Pullorem bij commerciële leghennen

8-4-2022: 

Uitbraken van Salmonella Pullorum (SP) zien we gelukkig niet vaak, want een uitbraak kan buitengewoon ernstig verlopen. Helaas is SP nog wel aanwezig, wat zich uit in incidentele besmettingen in hobby- of legpluimvee. Ook in 2021 was dit het geval op een leghennenbedrijf. We vertellen u graag wat meer over SP.

De Salmonella Pullorum-bacterie kan zich onder andere via broedeieren verspreiden, geeft zeer hoge sterfte bij jonge kippen en wordt dan ook actief bestreden in de vermeerderingssector. Een uitbraak zorgt er namelijk voor dat er een risico op introductie van de kiem blijft en daarom is het belangrijk om extra aandacht aan SP te besteden. S

P-data: monitoring en internationaal

In het kader van veilig en betrouwbaar onderling handelsverkeer binnen Europa is het in de hele EU verplicht om de vermeerderingssector te monitoren op SP en SG (Salmonella Gallinarum). Binnen deze intensieve monitoring zijn deze salmonellatypen in Nederland in de afgelopen veertig jaar niet in de reproductiesector vastgesteld. Lees het hele artikel in onze Pluimvee magazine.

Lees artikel

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.