Parafilaria

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Parafilaria

Parafilaria is een rondworm die zich kan nestelen in de huid van dieren. In 2007 is parafilaria in Nederland vastgesteld bij een uit Frankrijk geïmporteerde stier (Van Wuyckhuise et al 2007). Vooralsnog komt parafilaria in Nederland niet endemisch voor. Het voorkomen in België neemt toe.


Voor rundvee (en andere rundachtigen) is

Parafilaria bovicola

van belang. De aandoening die door deze worm wordt veroorzaakt heet parafilariose of 'summer bleeding'. Bij paarden en ezels komt

Parafilaria multipapillosa

voor. Parafilaria heeft een indirecte levenscyclus waarbij vliegen fungeren als tussengastheer.


Direct naar:

Verschijnselen van parafilaria

Parafilaria heeft een indirecte levenscyclus waarbij vliegen fungeren als tussengastheer.


De volwassen worm veroorzaakt beschadigingen in de huid van de geïnfecteerde gastheer. Als vliegen zich voeden op de hierdoor veroorzaakte wondjes kunnen deze besmet raken met de larve (microfilaria). In de vlieg ontwikkelt deze zich in enkele weken tot een infectieuze larve. Het rund kan nu door de vlieg opnieuw besmet worden tijdens het voeden (via traanvocht of exsudaten van huidwondjes).


De larven dringen door in de huid en migreren naar andere locaties van het lichaam (nek, schouder, flanken) waar ze zich verder ontwikkelen tot  volwassen wormen en waar vervolgens knobbels in de huid ontstaan. Om eitjes te leggen, maakt de vrouwelijke worm een gaatje in de knobbel. Dat leidt tot bloedinkjes en tot de naam ‘summer bleeding’. De periode tussen infectie en productie van eitjes is ongeveer zeven tot tien maanden.


Diagnose van parafilaria

De diagnose wordt gesteld op basis van de typische knobbels en eventueel microscopisch onderzoek van de inhoud hiervan of van een biopt.

Risicofactoren van parafilaria

​Bestrijding is lastig. Vliegenbestrijding is belangrijk, maar zal nooit alle vliegen bestrijden. Werkzame ontwormingsmiddelen zijn alleen effectief tegen volwassen wormen, niet tegen larven, waardoor ook na een behandeling nog nieuwe knobbels kunnen ontstaan door nog aanwezige larvale stadia.


Terug naar het begin van dit artikel

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.