Filtersystemen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

​Indien water niet geschikt is als drinkwater, kan men dieper of ergens anders gaan boren. Het steeds dieper boren is een gebruik dat de laatste jaren in zwang is geraakt. Bronnen van 60 tot 120 meter diep zijn geen uitzondering meer. Men pompt dan wel water op dat er duizenden jaren over heeft gedaan om schoon te worden.

Het kan ook anders: zuiveren van minder diep water. Er zijn tegenwoordig steeds meer filtersystemen op de markt om het water te zuiveren. Een waarschuwing is wel op zijn plaats: ieder filtersysteem vergroot de kans op besmetting met bacteriën. Toch kan het grote voordelen hebben om een filtersysteem te plaatsen om zodoende het water te zuiveren. Bijvoorbeeld koeien zijn gevoelig voor verandering van de smaak van het water. Het regelmatig veranderen van water met een wisselend ijzergehalte (overdag water uit de sloot, ‘s nachts water in de stal) kan vanwege smaakverschil nadelig zijn voor melkvee. Daarom volgt hier een overzicht van enkele filtersystemen voor veedrinkwater. Bij een aantal wordt er afval geloosd. De regels hiervoor variëren per regio en de wijze van lozen.

Ontijzeringsinstallaties

In grondwater is ijzer meestal in de vorm van oplosbare ijzer(II)-zouten aanwezig. Onder invloed van lucht wordt dit ijzer(II) snel omgezet in roodbruine ijzer(III)-zouten die niet oplosbaar zijn in water en daarom neerslaan in leidingen, vlotterbakken of op de vloer.
De meeste ontijzeringsinstallaties doen hun werk door het ijzer(II) onder invloed van perslucht snel om te zetten in ijzer(III) en deze ijzer(III)-zouten vervolgens te filtreren zodat water zonder ijzer in de leidingen komt. De ijzer(III)-zouten moeten regelmatig uit de filter (bijvoorbeeld een zand- of grindbed) worden gewassen. Indien er ook ammonium in het water aanwezig is, wordt door de sterke beluchting ook een gedeelte van dit ammonium omgezet in ammoniak en uit het water verwijderd.
Een nadeel van ontijzeringsinstallaties kan zijn dat bij een te sterke beluchting en een hoger ammoniumgehalte het ammonium onder invloed van het ijzer wordt omgezet in het schadelijke nitriet. Een goede afregeling van de installatie is dan van groot belang. In bepaalde gebieden van Nederland (veenachtige gronden) is het ijzer sterk gebonden aan organische stof. In dat geval is het soms erg moeilijk om het ijzer vrij te maken en door lucht te oxideren tot ijzer(III) en zal ondanks een ontijzeringsinstallatie het water toch nog ijzer bevatten.

Ontharders

De hardheid van het water (een combinatie van calcium en magnesiumzouten) wordt meestal in graden Duitse Hardheid (°D) uitgedrukt. De hardheid varieert in Nederland van ongeveer 3 (zeer zacht water, bijvoorbeeld op de Veluwe) tot 20 en soms 25 (erg hard, bijvoorbeeld in Friesland, Zuid-Limburg, Achterhoek). In de nieuwe polders (Flevoland) kan de hardheid echter zelfs de 30 overschrijden.
Tot een hardheid van 25 is het water nog geschikt te noemen als drinkwater. Vanaf een hardheid van ongeveer 15 wordt de vorming van kalkaanslag storend. Regelmatig (éénmaal per jaar) moeten dan de kranen worden gecontroleerd. Een ontharder kan dan uitkomst brengen. Bedenk wel dat de meeste ontharders op basis van keukenzout werken en dat zacht water bijna altijd gepaard gaat met een verhoogd natriumgehalte.

Helofytenfilters

Helofytenfilters zijn eigenlijke stukken land die begroeid zijn met waterplanten of planten die goed groeien in waterige milieus en waarbij vervuild water door middel van deze planten en bijbehorende microflora (bacteriën) wordt gezuiverd. Het gezuiverde water kan dan via drainage worden opgevangen. Het gebruik van dit gezuiverde water voor allerlei doeleinden moet nog nader worden onderzocht.

Reverse-osmose

In de glastuinbouw worden steeds meer en grotere reverse-osmose systemen toegepast. Dit zijn systemen waarbij water onder druk door membranen met zeer kleine openingen wordt geperst, waarbij 95 tot 99 procent van alle mineralen in het spoelwater terechtkomt en heel schoon water aan de andere kant. Ook kleinere installaties zijn tegenwoordig leverbaar. Alhoewel dit nog steeds een relatief dure methode van reinigen is, kan dit onder bepaalde omstandigheden toch een uitkomst zijn voor veehouders.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.