Praktische handleiding bij het inzenden van dieren voor sectie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

​Inzendformulier

Een volledig ingevuld inzendformulier is een vereiste voor een goede sectie. Voor een juiste administratie is het vermelden van de gegevens van de eigenaar (adres, UBN), dierenartsenpraktijk en eventuele extra adressanten van belang. Het aankruisen van de diersoort en het invullen van het identificatienummer (oormerk) van het dier zijn essentieel om verwisseling in de sectiezaal te voorkomen. De leeftijd van het dier, de klinische anamnese en eventueel ingestelde behandelingen zijn belangrijk voor het onderzoek. Naast het sectiebeeld is de anamnese bepalend voor de keuze van vervolgonderzoeken.
Speciale wensen duidelijk aangeven.
Bij koopkwesties altijd de koopdatum vermelden.

Aanleveren dieren

GD-ophaaldienst
Dode dieren (ook volwassen koeien) kunnen telefonisch voor sectie worden aangemeld via het nummer 0900-20 200 12. Het materiaal wordt dan zo spoedig mogelijk opgehaald.
Het is wenselijk kadavers tot het moment van ophalen op een koele plek te leggen (niet in de zon). Natspuiten heeft een koelend effect. Invriezen is niet gewenst, omdat dat weefselbeschadiging geeft die het onderzoek bemoeilijkt. Ongeveer een kwartier voor aankomst neemt de chauffeur telefonisch contact op met de eigenaar, met het verzoek het dode dier aan de weg te leggen. De chauffeur neemt strikte hygiënemaatregelen in acht bij het inladen.
Zelf aanvoeren
Op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur kunnen dode dieren voor sectie worden aangeboden bij GD. De daarvoor gebruikte vervoermiddelen worden voor het verlaten van het terrein in de aanwezige R&O-plaats gereinigd en ontsmet.
Levende zieke dieren kunnen gedurende de openingstijden ter sectie worden aangeboden, alleen na voorafgaand telefonisch overleg. De ophaaldienst vervoert geen levende dieren.

Uitslagen

Bij secties die zonder vervolgonderzoek worden afgerond, wordt direct een einduitslag verzonden.
Als regel wordt na afloop van de sectie een deeluitslag verzonden die een voorlopige diagnose bevat, of alleen de sectiebevindingen vermeldt. Indien de sectie geen relevante informatie oplevert, blijft deze voorlopige berichtgeving achterwege (bijvoorbeeld bij verworpen vruchten).
Voor de meeste inzendingen wordt twee tot drie werkdagen na de sectie een uitslag verzonden, die de resultaten van het bacteriologisch en/of histologisch vervolgonderzoek bevat. Indien er geen ander onderzoek is ingezet, is dit tevens de einduitslag. Virologisch, immuundiagnostisch, PCR en chemisch onderzoek worden als regel binnen een week afgerond. Sommige onderzoeken (botulisme-onderzoek, toxicologisch onderzoek, paratbckweek) vergen meer tijd.

Tarieven

Speciale onderzoeken op verzoek van de inzender, die naar het oordeel van de patholoog niet essentieel zijn voor het stellen van de diagnose (doodsoorzaak of ziekte-oorzaak), worden extra in rekening gebracht. Ook specifiek toxicologisch onderzoek valt buiten het normale tarief.

Actuele tarieven voor secties, het afvoeren van destructiemateriaal en het ophalen van dode dieren voor onderzoek kunt u vinden in de tarievenlijst. 

Terug naar pathologie

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.