Uitbraak ‘onbegrepen koorts’ bij melkkoeien vraagt om protocollaire aanpak

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Uitbraak ‘onbegrepen koorts’ bij melkkoeien vraagt om protocollaire aanpak

7-8-2023: 

De laatste jaren wordt de Veekijker meermalen per week gebeld over melkkoeien met onbegrepen koorts. Hoewel men vanwege de verhoogde ademfrequentie vaak aan een luchtweginfectie denkt, blijkt het sec te gaan om koorts, melkproductiedaling en verhoogde ademfrequentie en zijn er verder geen klinische verschijnselen. Onbegrepen koorts heeft een zeer brede differentiële diagnose.

Eén van de mogelijke oorzaken, die de laatste jaren steeds vaker wordt aangetoond als uitbraak onder melkvee, is een Mannheimia haemolytica-pleuropneumonie. Hierbij blijkt het belangrijk om snel en accuraat te handelen.

Het vage, aspecifieke klinische beeld bij een casus van onbegrepen koorts zet zowel de veehouder als de dierenarts makkelijk op het verkeerde been met het risico op oplopende schade en onbeantwoorde vragen. Er blijkt behoefte aan een protocollaire aanpak van runderen met onbegrepen koorts.

Lees het artikel hierover in Tijdschrift van Diergeneeskunde


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.