Speekselmonsters goed alternatief om beren te monitoren voor PRRSv

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Speekselmonsters goed alternatief om beren te monitoren voor PRRSv

17-7-2023: 

Recent heeft GD samen met TopigsNorsvin onderzocht of speekselmonsters een goed alternatief kunnen zijn voor serum om een PCR-gebaseerd early warning- system voor PRRSv-infecties bij beren op te zetten.
Tijdens de studie werd waargenomen dat gezonde jonge volwassen beren over het algemeen weinig kliniek vertonen naar aanleiding van een infectie met PRRSv. Dit bewijst dat vroegdetectie van PRRS-uitbraken bij beren op een KI-station op basis van klinische verschijnselen weinig nut heeft en dat PCR-gebaseerde monitoring daarom een beter alternatief is. Het blijkt goed mogelijk bij beren vrijwillig speekselmonsters af te nemen met een swab met een lange steel. Het is niet nodig de dieren te fixeren, waardoor het een makkelijke manier is om herhaald monsters van dezelfde dieren af te nemen. Alle beren werden binnen zes dagen na een PPRSv-infectie PCRpositief in speeksel. Het serum van beren testte positief op de vierde dag na infectie, maar dag 6 is vroeg genoeg om als moment van ‘early warning’ te worden gebruikt.
Omdat het een niet-invasieve techniek is, maakt speekselbemonstering het mogelijk om de testfrequentie en de grootte van de steekproef te verhogen zonder negatief effect op het dierenwelzijn, wat belangrijke factoren zijn voor vroegdetectie.

dr. Lucia Dieste Pérez, veterinair onderzoeker

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.