Masterclass voeding melkgeit - 21 september 2023

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Masterclass voeding melkgeit - 21 september 2023

21-7-2023:  Een goed functionerend maagdarmkanaal is essentieel voor een goede melkproductie en een duurzame veestapel. Voor zowel ondernemers als dierenartsen is het daarom belangrijk stoornissen aan het maagdarmkanaal tijdig te herkennen om passende maatregelen te kunnen nemen. Royal GD organiseert daarom een masterclass, gericht op de anatomie en diagnostiek aan de hand van een unieke live demonstratie in de sectiezaal.

Welke kennis en ervaring ga je opdoen?

Binnen de melkgeitenhouderij kunnen problemen omtrent voeding onder andere de oorzaak zijn van te hoge uitval onder jaarlingen, geiten die slecht opstarten, problemen rondom aflammeren, diarree en sterfte bij volwassen melkgeiten en een verstoorde ontwikkeling bij opfoklammeren. In elk van deze problemen is sprake van een lager bedrijfsresultaat en daarmee hogere kosten. Voedinggerelateerde problemen zijn niet altijd voor de hand liggend. Op zoek naar een goede balans tussen voermanagement en bedrijfsresultaten is het voor ondernemers van belang om te begrijpen hoe voeding van invloed is op de het functioneren van het maagdarmkanaal. Middels diagnostiek kunnen risicovolle momenten op het bedrijf worden gemonitord.  

Praktische insteek

Het maagdarmkanaal verandert drastisch bij de ontwikkeling van zogend lam naar herkauwende melkgeit. In deze masterclass voor dierenartsen, veehouders en voerspecialisten gaan we dieper in op deze belangrijke transformatie van het maagdarmkanaal. Daarbij richten we ons op de normale anatomie en daarnaast voedinggerelateerde afwijkingen die we veel in de praktijk bij Nederlandse geitenbedrijven tegenkomen. Denk aan bijvoorbeeld pensverzuring of afwijkende ontwikkelingen van voormagen bij jonge lammeren. Ook gaan we in op verstoringen door te hoge kopergehalten en op diarree bij volwassen melkgeiten.

Live demonstratie

De masterclass besteedt aandacht aan de vraag hoe pathologisch onderzoek kan ondersteunen bij maagdarm-gerelateerde problematiek. Je krijgt een uniek inkijkje in het pathologisch onderzoek van GD dankzij een live demonstratie in de sectiezaal. Een mooie kans om mee te kijken met de werkwijze van een patholoog en casussen samen verder uit te werken. Jaarlijks behandelen pathologen bij GD bijna 1000 secties van kleine herkauwers. In deze masterclass spreek je de mensen die dagelijks met bedrijfsproblemen bezig zijn en ook de klinische beelden goed kennen. 

Onze docenten

Dierenarts Eveline Dijkstra geeft deze verdiepende masterclass samen met patholoog Liesbeth Harkema van GD. Beiden zijn gericht op de gezondheidszorg van kleine herkauwers. Met nieuwe inzichten leert u op een andere manier naar een koppel te kijken en ontdekt u hoe u koppels kunt monitoren aan de hand van de beschikbare vormen van diagnostiek. 

Meer informatie en aanmelden

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.