Gepaard serum digitaal inschrijven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Gepaard serum digitaal inschrijven

17-7-2023: 

Steeds vaker wordt GD door practici geconsulteerd over casussen met meerdere koeien (of kalveren) met koorts. Vaak blijkt achteraf dat het beter was geweest als serummonsters waren verzameld in de acute fase, omdat de diagnose onduidelijk is gebleven of de rol van co-infecties onvoldoende onderbouwd is voor een goed bedrijfsadvies. Soms ook als onderbouwing van veeverzekeringsclaims.

In de juni-editie van Tijdschrift voor Diergeneeskunde hebben we het belang van gepaarde serologie bij infecties en onbegrepen koorts uitgebreid toegelicht. Hierin staat ook een voorbeeldprotocol voor onbegrepen koorts opgesteld op verzoek van meerdere praktijken. Daarin adviseren we standaard bij minimaal vijf acute fase-representanten serummonsters te nemen, na stollen af te pipetteren en in de vriezer te bewaren. En drie tot vier weken later van dezelfde dieren een tweede monster, samen met de eerste monsters, in te sturen voor gepaarde serologie op een pakket infectieziekten.

Bij deze inzending is het belangrijk om per monster de monsternamedatum aan te passen naar de werkelijke tapdatum om zeker te zijn of er sprake is van een titerstijging of -daling. 

In VeeOnline is dit eenvoudig uitvoerbaar, als volgt:

  1. Scan de serumbuis.
  2. Ga naar ‘Monsternamedatum’ en vul de correcte datum van het betreffende monster in.
    Monstername serum
  3. Selecteer het I&R-nummer en selecteer alle gewenste labtesten.
  4. Klik bij ‘selectie overnemen bij volgend monster’ het vinkje aan en klik op ‘volgende monster toevoegen’.
  5. Herhaal stap 1 en 2 voor elk monster.
  6. Rond de inschrijving op de normale wijze af.

drs. Jasper het Lam, dierenarts en 
Xander Teunissen, medewerker klantenservice

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.