Draaiboeken uitbraak klassieke en Afrikaanse Varkenspest aangepast

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Draaiboeken uitbraak klassieke en Afrikaanse Varkenspest aangepast

13-6-2023: 

Onlangs heeft de Rijksoverheid de draaiboeken voor bestrijdingsplichtige dierziekten geactualiseerd en gepubliceerd, inclusief die voor klassieke varkenspest (KVP) en Afrikaanse varkenspest (AVP). EU-verordeningen beschrijven de minimale set maatregelen in geval van een uitbraak van KVP/AVP. Vanwege de hoge bedrijfsdichtheid in Nederland en het belang van de export, heeft de minister van LNV aanvullende maatregelen voorbereid.

Eén van deze maatregelen is het afkondigen van een standstill gedurende 72 uur, na ontdekking van een uitbraak, waarin onder andere transport van al het levende vee, voer, mest en levende producten (sperma, eicellen) verboden is.
Het is daarom van belang dat er altijd voldoende voer- en mestopslagruimte voorradig is op het bedrijf voor minimaal de lengte van de standstill, oftewel voor minimaal een halve week. Voor transport van dieren anders dan varkens afkomstig van gemengde bedrijven zijn strikte voorwaarden beschreven, evenals voor producten van die diersoorten (zoals melk en eieren). Het draaiboek geeft informatie waarmee elk veehouderijbedrijf zich kan voorbereiden. Een snelle reactie en samenwerking tussen overheid, dierenartsen en varkensbedrijven is cruciaal om verdere verspreiding te voorkomen en de impact van een uitbraak en de bestrijdingsmaatregelen zo laag mogelijk te laten zijn.

Vertoont een varken verschijnselen van KVP of AVP, of is deze ervan verdacht drager of besmet te zijn, meld dit zo spoedig mogelijk bij het Landelijk meldpunt dierziekten van de NVWA (telefoonnummer 045-5463188).

 

Naar het draaiboek

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.