Koperintoxicatie bij schapen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Koperintoxicatie bij schapen

16-5-2023: 

Recent werd contact opgenomen door een dierenarts die meldde dat bij een hobbyhouder met Zwartblesschapen één schaap van 2 jaar was doodgegaan als gevolg van kopervergiftiging. Een jaar geleden is bij dezelfde houder ook een dier gestorven waarbij geen nader onderzoek is uitgevoerd.
De schapen op dit bedrijf lammeren niet af en krijgen dagelijks een onbekende hoeveelheid schapenbrok gevoerd. Ze lopen in een weide rondom het huis. Het gestorven dier is plotseling gestopt met eten en gestorven.

Pathologisch onderzoek toonde aan dat het dier te vet was, gele slijmvliezen had en afwijkingen had aan lever en nieren. Bij koperstapeling zien we waarden van het leverkopergehalte van boven de 600 ppm en in dit geval was deze waarde ruim 2000 ppm. De bron van dit hoge kopergehalte bij de dit dier op dit bedrijf is niet opgehelderd. Het voerlabel van de verstrekte schapenbrok laat geen verhoogd koperaandeel in de brok zien. Het is echter niet bekend wat in het verleden gevoerd is.
Advies voor de overige dieren is om het rantsoen goed na te rekenen te zorgen dat er gen aanvullend koper in het rantsoen zit. Daarnaast is het van belang stress zoveel mogelijk te vermijden en daarmee het risico op het vrijkomen van koper uit het leverweefsel, met als gevolg klinische verschijnselen van kopervergiftiging, te beperken.

Eveline Dijkstra, dierenarts KHK

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.