Monitoring Brucella melitensis

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Monitoring Brucella melitensis

16-2-2023: 

In opdracht van het ministerie van LNV voert GD ook in 2023 de monitoring op Brucella melitensis uit. Door deze monitoring is Nederland officieel vrij verklaard van Brucella melitensis. De ziektevrije status is vastgelegd in een Europese verordening. Deze verordening schrijft voor dat jaarlijks ten minste 1.475 bedrijven in Nederland moet worden onderzocht om de ziektevrije status te behouden. Voor houders is het verplicht om aan deze monitoring mee te werken.

Voor deze monitoring wordt jaarlijks een steekproef genomen door de overheid. Alle UBN’s met een veegroep schaap en/of geit en meer dan 10 dieren ouder dan 6 maanden op de stallijst worden geselecteerd. UBN’s die de afgelopen twee jaar zijn aangestuurd worden er vervolgens uitgefilterd. Uit de overgebleven groep wordt een steekproef van het benodigde aantal bedrijven getrokken en deze UBN’s worden aangestuurd. Een UBN zit dus hoogstens één keer in de drie jaar in de monitoring.

Bedrijven die zijn geselecteerd hebben een brief van de NVWA en van GD ontvangen waarin wordt gevraagd om een afspraak te maken met hun eigen dierenarts om bloed te tappen bij dertien dieren ouder dan 6 maanden.
De kosten van monstername en onderzoek worden betaald uit het Diergezondheidsfonds. U ontvangt een vaste vergoeding van €131,67 per getapt bedrijf. Dit bedrag is tot stand gekomen door afspraken tussen het ministerie van LNV, KNMvD en CPD. 

De monsters kunt u digitaal inschrijven via VeeOnline. Let op, selecteer het projectnummer: 2080064 brucella melitensis! Alleen dan worden de monsters voor de monitoring onderzocht en krijgt u uw vergoeding automatisch.

Kunnen wij weer op uw medewerking rekenen?

Mocht u een update van de UBN’s uit uw praktijk willen, stuur dan een email naar c.t.bogt@gddiergezondheid.nl. 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.