Zo werkt BIGinzicht

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Zo werkt BIGinzicht

6-12-2022: 

Bigvitaliteit is en blijft een belangrijk thema in de varkenshouderij, voor zowel varkenshouders als voor erfbetreders, maar ook voor de maatschappij. Bigvitaliteit gaat over bigoverleving, maar ook over een goede gezondheid, ontwikkeling en groei van de biggen.

De bigoverleving rondom de partus bepaalt voor een groot deel de bigoverleving op het bedrijf en kan een van de verbeterpunten zijn. Diverse risicofactoren kunnen van invloed zijn op de overleving van de biggen tijdens de partus, maar welke het meest belangrijk is verschilt per bedrijf. Er zijn diverse 'tools' om de meeste belangrijke risicofactoren of bedrijfsprocessen te identificeren welke een rol spelen bij bigoverleving rondom de partus op uw bedrijf. BIGinzicht is zo'n tool.

Insturen biggen en mummies

Voor BIGinzicht worden alle doodgeboren biggen en mummies van één weekgroep verzameld en ingestuurd naar GD. BIGinzicht brengt op basis van ingestuurde doodgeboren biggen en mummies in kaart wanneer de biggen zijn gestorven en of de biggen voldoende ontwikkeld waren om levensvatbaar te zijn. De ingezonden mummies worden geteld en er wordt bepaald tijdens welke fase van de dracht de mummies gestorven zijn. Alle ingestuurde doodgeboren biggen worden gewogen in de sectiezaal, waarbij de gehanteerde grenswaarde voor 'te lichte biggen' bij 800 gram ligt. Hierna wordt het gemiddelde geboortegewicht uitgerekend, maar ook het percentage biggen dat 'te licht' werd bevonden. Het geboortegewicht is met regelmaat een belangrijk aandachtspunt op de bedrijven. 

Moment van uitval

Naast het wegen van de biggen wordt ook bepaald op welk moment de biggen uitgevallen zijn; meerdere dagen voor, vlak voor, tijdens of na de geboorte. Deze informatie wordt vergeleken met normaalwaarden uit de literatuur en ervaring. Over het algemeen valt het grootste gedeelte van de biggen uit tijdens het geboorteproces, maar ook hier is duidelijk te zien dat het per bedrijf anders kan zijn. Alle verzamelde resultaten worden vergeleken met referentiewaarden en in de vorm van een dashboard, voorzien van tekst en uitleg door een GD-dierenarts, aan de veehouder en dierenarts gecommuniceerd. Met behulp van data ondersteunt BIGinzicht op deze manier de varkenshouder en dierenarts bij het identificeren van de belangrijkste risicofactoren op het bedrijf. 

Meer informatie over BIGinzicht

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.