Serumonderzoek Mannheimia haemolytica

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Serumonderzoek Mannheimia haemolytica

6-12-2022:  De laatste vijftien tot twintig jaar zien we bij secties een ongeveer vijfvoudige toename van koeien die sterven aan een acute infectie met Mannheimia haemolytica, waarbij zich op het bedrijf van herkomst vaak een uitbraak in een ogenschijnlijk gezond koppel melkkoeien bleek af te spelen.

Bij een Mannheimia-uitbraak kunnen dierenarts en veehouder met accuraat handelen en de juiste diagnostiek, zoals sectie of longspoelsels, veel schade en leed voorkomen. Vaak blijkt daarna behoefte om te controleren op een Mannheimia-serumrespons en op de rol van co-infecties. Een standaardsetje serummonsters van de acute fase (eventueel afgepipetteerd en ingevroren bewaard) blijkt dan heel waardevol voor de vervolgaanpak.

Onderscheid tussen ‘normaal’ niveau en recente infectie
De semi-kwantitatieve serum-ELISA-antistoffentest van GD kan met vijf antistoffenniveaus onderscheid maken tussen het ‘normale’ niveau en een recente infectie. Wij adviseren bij verdenking standaard van minimaal vijf dieren in de acute fase een serummonster te nemen en dit na drie weken te herhalen. Een stijging van tenminste één niveau bij meerdere dieren wijst op een koppelinfectie. De test (artikelnummer 12081) kost 8,50 euro excl. btw en inzendkosten.

drs. Jasper het Lam, dierenarts rund
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.