Leestip: Praktijkonderzoek uiergezondheid op Nederlandse melkveebedrijven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Leestip: Praktijkonderzoek uiergezondheid op Nederlandse melkveebedrijven

6-12-2022: 

Selectief droogzetten; het is een belangrijke verandering geweest in het uiergezondheidsmanagement op Nederlandse melkveebedrijven. Op veel bedrijven is selectief droogzetten zo’n 10 jaar geleden geïntroduceerd, nadat (vanaf november 2012) het standaard toedienen van antibiotica aan alle koeien die aan hun droogstandsperiode beginnen, niet langer werd toegestaan. 

Praktijkonderzoek

Om de impact van selectief droogzetten op de uiergezondheid en het antibioticumgebruik op de middellange termijn in kaart te brengen is door GD, in opdracht van ZuivelNL, praktijkonderzoek gedaan op 262 Nederlandse melkveebedrijven. Deelnemende veehouders hebben een jaar lang alle gevallen van zichtbare mastitis geregistreerd, evenals informatie over de koeien die (met of zonder antibiotica) werden drooggezet. Ook celgetalinformatie (op bedrijfs- en koeniveau) en het antibioticumgebruik over deze periode werd in beeld gebracht, samen met het uiergezondheidsmanagement op het bedrijf. 

Verschillen tussen melksystemen

Uit het onderzoek bleek dat selectief droogzetten in 2016/2017, een aantal jaren na zijn introductie, leidde tot een vermindering van het antibioticumgebruik terwijl de uiergezondheid niet verslechterde. Er werden tevens interessante verschillen gevonden tussen bedrijven met een conventionele melkstal en een automatisch melksysteem.
Bent u benieuwd naar meer achtergrondinformatie over deze verschillen en andere uitkomsten van het praktijkonderzoek? Lees dan de volgende wetenschappelijke publicatie in Journal of Dairy Science: Effect of selective dry cow treatment on udder health and antimicrobial usage on Dutch dairy farms

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.