Wees alert op WNV, diagnostiek beschikbaar

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Wees alert op WNV, diagnostiek beschikbaar

14-7-2021:  Het westnijlvirus (WNV) is een door muggen overgebracht virus dat al decennialang voorkomt in Afrika, Oost-Azië en sommige delen van Europa. Daarnaast heeft het een forse epidemie veroorzaakt in de USA met sterfgevallen bij paarden en mensen en het is ook daar nog steeds endemisch De afgelopen jaren verspreidde het virus zich richting Centraal-Europa, waaronder het centrale deel van Duitsland in 2018. In oktober 2020 zijn de eerste autochtone humane gevallen van WNV in Nederland gediagnosticeerd. Een maand eerder was het virus voor het eerst gedetecteerd in wilde vogels en muggen. Het vectorseizoen loopt van mei tot en met november. 

Bij de meeste besmette paarden is alleen sprake van lichte koorts, lusteloosheid en gebrek aan eetlust. Globaal 10 procent van de besmette paarden zal echter zenuwverschijnselen laten zien, die kunnen variëren van spiertrillingen tot spierzwakte, gebrekkige coördinatie, verlammingen en veranderd gedrag. Het is voor ieder van groot belang dat een eventuele introductie van WNV in Nederland zo snel mogelijk wordt ontdekt. Laat daarom paarden met zenuwverschijnselen ook op WNV onderzoeken. Voor deze zogenaamde uitsluitingsdiagnostiek biedt GD een WNV-antistoffen-ELISA aan. Let op dat de test geen onderscheid maakt tussen gevaccineerde en geïnfecteerde dieren. Een gevaccineerd paard krijgt ook een positieve uitslag. Let op: als u nadrukkelijk aan WNV denkt, belt u met de NVWA.

WNV is niet bestrijdingsplichtig, omdat het paard een eindgastheer is. Positieve bevindingen zullen daarom geen directe gevolgen hebben voor de desbetreffende paarden en locaties waar de paarden gehouden worden. WNV is echter wel meldingsplichtig. Derhalve zullen positieve resultaten aan de NVWA worden doorgegeven en  worden geconfirmeerd door WBVR. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.