Luchtvochtigheid in de varkensstal

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Het komt nog regelmatig voor dat de luchtvochtigheid in afdelingen vaak boven de 65-70% is. De luchtvochtigheid van een varkensafdeling moet ongeveer tussen de 55-75% liggen. De luchtvochtigheid van een afdeling is o.a. afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld hokbevuiling of klimaatinstellingen.

Zowel een te hoge als te lage luchtvochtigheid in een afdeling heeft negatieve gevolgen. Een lage luchtvochtigheid zorgt voor irritatie van de slijmvliezen. Dit is voor het varken de eerste verdediging tegen ziektekiemen. Zodra de slijmvliezen niet goed hun werk kunnen doen, zal het varken eerder vatbaar zijn voor ziektekiemen. Een te hoog percentage is zeker ook niet goed. Indien de luchtvochtigheid boven de maximale waarde uitkomt (boven de 80%), is er meer verspreiding van ziektekiemen (hogere infectiedruk), condensvorming en daarmee eventuele schade aan materialen en meer kans op schimmels in de stal. Hij hoge temperaturen is het nog meer van belang om een hoge luchtvochtigheid te voorkomen (vooral bij dieren die vatbaar zijn voor hittestress zoals oude vleesvarkens en kraamstalzeugen). Varkens raken namelijk o.a. hun warmte kwijt door verdamping. Indien de luchtvochtigheid in de stal hoog is, zullen de varkens minder goed hun warmte kwijt kunnen. Ook komt het regelmatig voor dat wanneer de luchtvochtigheid in een stal te hoog is, dat ook de waarde van ammoniak aan de hoge kant is. Redenen genoeg om de luchtvochtigheid in de stal regelmatig te controleren.

Controleer de luchtvochtigheid tijdens verschillende seizoenen om te kijken wanneer deze waarden eventueel afwijken van de norm (evenals temperatuurlijsten). Doe dit ook bij verschillende diercategorieën en leeftijden. Op die manier krijg je inzichtelijk waar eventuele knelpunten voorkomen. Daarna moet nagegaan worden waarom bepaalde waarden zo hoog zijn. Is bijvoorbeeld de luchtinlaat niet voldoende groot, staat de minimum ventilatie te krap afgesteld enzovoorts. Mocht u ervoor kiezen om op basis van eventuele problemen een uitgebreide meting op uw bedrijf te laten uitvoeren, dan kunnen deze gegevens meegenomen worden in de beoordeling van het klimaat. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.