Ze zorgt er onder andere voor dat GD over de modernste technieken beschikt, waardoor uitslagen zo snel mogelijk bij veehouders en dierenartsen liggen. Annet Heuvelink werkt sinds 2011 bij GD als microbioloog. “Het is belangrijk dat er vlot een uitslag is, zodat problemen op bedrijven kunnen worden opgelost.”
Annet was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in biologie en studeerde in Wageningen waar haar liefde voor het onderwerp verder groeide. “Mijn promotie deed ik over een bepaald type E. coli-bacterie, een type dat ernstige nierschade bij kleine kinderen kan veroorzaken. Ik kwam in contact met dierenartsen, slachterijen, veehouders en getroffen gezinnen. In die tijd was ook mijn eerste kennismaking met GD. Hoewel het nog even heeft geduurd voor ik er ben gaan werken.”
Volksgezondheid en diergezondheid
“Diergezondheid en volksgezondheid hangen nauw met elkaar samen. Ik heb jarenlang bij de NVWA gewerkt, aan de onderzoekskant op het gebied van zoönosen. Tot er bij GD een vacature was voor veterinair microbioloog. Hoewel ik geen dierenarts ben, heb ik gesolliciteerd. Mensen in mijn omgeving zeiden dat het echt wat voor mij zou zijn.”
Haar omgeving had gelijk, Annet zet zich met veel plezier in voor haar werk. Tenminste tweemaal per dag is ze in het laboratorium te vinden. “Ik houd van toegepast onderzoek, omdat je relatief snel resultaat hebt. De collega’s van het lab adviseer ik als een uitslag bijvoorbeeld moeilijk af te lezen is. Verder geef ik trainingen, bijvoorbeeld aan dierenartspraktijken over hoe je bacteriologisch onderzoek goed uitvoert. En nationaal en internationaal wisselen we kennis uit, zodat je de nieuwste technieken en methodes kunt inzetten en weet wat er speelt.”
Vernieuwing
Eén van de hoogtepunten is voor Annet de inzet van de MALDI Biotyper. Terwijl met de klassieke methoden vaak pas één of twee dagen na isolatie een uitspraak kan worden gedaan over de identiteit van een bacterie, geeft de MALDI Biotyper binnen enkele minuten uitsluitsel. Voordat een nieuwe techniek in het laboratorium wordt geïmplementeerd zoeken Annet en haar collega’s veel informatie op in de literatuur en doen zelf ook uitgebreid onderzoek om te beoordelen of een apparaat van meerwaarde is voor GD en de veehouder uiteindelijk verder helpt.
“Als ik vertel over mijn werk en GD zijn mensen vaak verrast wat we allemaal doen. We testen niet tien of honderd isolaten op bepaalde eigenschappen, maar wel duizend. We hebben een schat aan data waarmee we de diergezondheid verbeteren. Daar werk ik graag aan mee.”
