Afrikaanse varkenspest

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Laatste update: 25 januari 2022

AVP-situatie in Duitsland

AVP wordt sinds september 2020 bij wilde zwijnen in Duitsland aangetoond en sindsdien blijft het aantal oplopen. In Brandenburg staat de teller inmiddels op 2.357 besmette wilde zwijnen, waarvan 932 in Oder-Spree, 324 in Spree-Neisse, 333 in Märkisch-Oderland, 82 in Dahme-Spreewald, 601 in Frankfurt (Oder), 60 in Barnim en 25 in Uckermark (stand 21 januari 2022, eerste besmetting op 10 september 2020). In deelstaat Saksen gaat het om 855 besmettingen, waarvan 808 in Görlitz, 28 in Meissen en 19 in Bautzen (stand 23 januari 2022, eerste besmetting op 31 oktober 2020). In de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, in het district Ludwigslust-Parchim, zijn sinds 24 november 2021 9 gevallen van AVP bij wilde zwijnen vastgesteld.

Ook gehouden varkens zijn in Duitsland door AVP getroffen. De eerste twee gevallen werden in de nacht van 15 op 16 juli 2021 door het Friedrich Loeffler Instituut bekendgemaakt. Dit betrof een biologische zeugenhouderij met vrije uitloop, met circa 200 varkens, in het district Spree-Neisse en een kleine boerderij met twee varkens in het district Märkisch-Oderland. Daarna werd op 17 juli een derde geval gemeld: vier met AVP besmette vleesvarkens op een hobbyboerderij in Märkisch-Oderland. Op 15 november 2021 werd een vierde geval vastgesteld. Dit betrof een vleesvarkenbedrijf met 4000 vleesvarkens in de buurt van Rostock, in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren.

 

AVP-situatie in Noord-Italië

In Noord-Italië zijn tot nu toe 8 gevallen van AVP bij wilde zwijnen vastgesteld, zo meldt het Italiaanse onderzoeksinstituut Istituto Zooprofilattico Sperimentale del Piemonte, Liguria e Valle d'Aosta op 19 januari 2022. Het eerste geval werd aangetroffen in de regio Piëmont, op 7 januari 2022. AVP is al wel langer aanwezig bij wilde zwijnen op het eiland Sardinië, ten westen van het vaste land. Het eerste geval werd daar al in 1978 gemeld. De gevallen in Noord-Italië zijn de eerste op het vaste land.

 

AVP-situatie in Polen

Het AVP-virus wordt in Oost-Polen sinds 2014 aangetroffen. In totaal zijn tot nu toe vijf provincies besmet geraakt, waarin geregeld nieuwe besmettingen worden vastgesteld, ook op varkensbedrijven. In West-Polen is het AVP-virus sinds november 2019 actief en worden veel besmettingen aangetoond bij wilde zwijnen in drie provincies: Lubusz, Groot-Polen en Neder-Silezië. Ook bij gehouden varkens komen daar besmettingen voor, dit jaar voor het eerst op 18 maart. Dit betrof een groot bedrijf met circa 16.000 varkens in de provincie Lubusz, op ruim 60 kilometer afstand van de grens met Duitsland. Dit is het op één na grootste varkensbedrijf in Polen dat door AVP werd getroffen.

 

AVP-situatie in België

In september 2018 werd AVP voor het eerst aangetroffen bij wilde zwijnen in België (Luxemburg). Dankzij strenge maatregelen bleef de dierziekte beperkt tot een klein deel van het zuiden van deze provincie en bleef de Belgische varkenshouderij AVP-vrij. Op 20 november 2020 gaf de Europese commissie goedkeuring om alle beperkingsgebieden voor AVP in België op te heffen. Dit betekent dat België op Europees niveau nu de status ‘AVP-vrij’ heeft.

 

Preventieteam

Het preventieteam Afrikaanse varkenspest (AVP) richt zich op alle mogelijke preventieve maatregelen om insleep van AVP in Nederland te voorkomen. Het wordt voorgezeten door het Ministerie van LNV en in het preventieteam zijn onder meer de POV, NVWA, COV, Royal GD, KNMvD, Transport & Logistiek Nederland, de Jagersvereniging en hobbyvarkenshouders vertegenwoordigd.

 

Risico's

Eén van de risico’s voor de insleep van Afrikaanse varkenspest (AVP) is dat chauffeurs uit landen waar AVP heerst, voedingsmiddelen en vooral vleeswaren meebrengen en achterlaten op parkeerplaatsen en in de natuur langs snelwegen. Daarom is het heel belangrijk dat het afval in de afvalbakken wordt gedeponeerd en dat er voldoende prullenbakken op de parkeerplaatsen zijn, die vaak genoeg geleegd worden. In het kader van de gezamenlijke preventieve acties, zijn op de belangrijkste parkeerplaatsen informatieborden geplaatst. Deze borden leggen het belang van het veilig inzamelen van etensresten duidelijk uit. Is er op deze parkeerplaatsen iets niet in orde? Meld dat dan via de Buiten-Beter-app.

 

Meldingsplichtig

Afrikaanse varkenspest is een meldingsplichtige ziekte ingevolge artikel 15 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Elke klinische verdenking moet worden gemeld bij de NVWA via het Centraal meldpunt Dierziekten ((045) 546 31 88). Dit geldt zowel voor varkenshouders als voor dierenartsen. Voor vragen over AVP kunnen varkenshouders en dierenartsen telefonisch terecht bij de Veekijker van GD 0900-7100000, optie 2.

Deze video is samengesteld door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA)

Veelgestelde vragen

Via onderstaande links vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen per doelgroep:

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.