Aan de slag met het 10-puntenplan uiergezondheid

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Aan de slag met het 10-puntenplan uiergezondheid

20-11-2019: 

Er zijn veel factoren die een bijdrage kunnen leveren aan het optimaliseren van uiergezondheid op uw bedrijf. Afhankelijk van de bedrijfssituatie verschillen de managementmaatregelen. Het 10-puntenplan kan een goede kapstok zijn bij de aanpak van een bedrijfsprobleem en helpen om de situatie te verbeteren.

Het beoordelen van de uiergezondheid is meestal gebaseerd op cijfers van de afgelopen periode. Op basis hiervan wordt actie ondernomen voor een volgende periode. Een reactieve benadering. Een meer preventieve gestructureerde aanpak verkleint de kans op mastitisproblemen op uw bedrijf.

De 10 belangrijkste managementmaatregelen die invloed hebben op het voorkomen van uiergezondheidsproblemen op het bedrijf zijn:

 1. Een optimale melktechniek verlaagt de kans op het ontstaan van nieuwe infecties.
 2. Onderhoud en controleer regelmatig de werking van de melkmachine.
 3. Optimaliseer koecomfort en hygiëne.
 4. Behandel klinische en subklinische mastitis zorgvuldig.
 5. Optimaliseer het droogstandsmanagement.
 6. Voer chronisch geïnfecteerde koeien af.
 7. Schenk voldoende aandacht aan de huisvesting en gezondheid van vaarzen.
 8. Streef een goede algemene gezondheid van de koeien en een gesloten bedrijfsvoering na.
 9. Fok vandaag voor de uiergezondheid van morgen.
 10. Monitor de uiergezondheid maandelijks.

Bron: Handboek Uiergezondheid Rund 2017 het 10 puntenplan

Dit keer aandacht voor punt 4: De behandeling van koeien. 

Op basis van een bedrijfsbehandelplan worden koeien met klinische of subklinische mastitis standaard behandeld. Het komt voor dat een behandeling in sommige gevallen niet aanslaat. De veroorzakende bacterie, de keuze van het middel maar ook koefactoren zoals de leeftijd van een koe (oudere koeien genezen moeilijker), duur van de infectie (chronische gevallen genezen minder goed), genetische eigenschappen en lactatiestadium spelen hierbij een rol. Het selecteren van de juiste koeien is dan ook belangrijk voor het effect van behandeling. 

Voor een succesvolle behandeling van Mastitis is het belangrijk om te weten welke mastitisverwekker de oorzaak is en voor welk antibioticum die bacterie gevoelig is. Dit inzicht kunt u krijgen met Mastitis Tankmelk. Door via het tankmelkonderzoek in de gaten te houden welke mastitisverwekkers er spelen op uw bedrijf, kunt u problemen met mastitis voor zijn. En doordat u ook inzicht krijgt in de antibioticagevoeligheid van deze mastitisverwekkers, weet u van tevoren al welke injector u moet gebruiken als mastitis toch de kop op steekt. 

Naar het complete 10 puntenplan uiergezondheid

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.