Opname spoorelementen op warme dagen onder druk

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Opname spoorelementen op warme dagen onder druk

2-5-2019: 

De kans op een spoorelemententekort is op veel bedrijven in de zomer groter dan in de rest van het jaar. Op warme dagen ervaart een koe hittestress en gaat ze minder vreten. Hierdoor neemt ze ook minder spoorelementen op.

Spoorelementen spelen een belangrijke rol bij het goed laten functioneren van het afweerapparaat van de koe tegen infecties zoals uierontsteking en infectieuze klauwaandoeningen. Vaak zien we vlak na een periode met hittestress méér mastitis en een toename van het bedrijfscelgetal. Ook laten de koeien in deze periode de tocht slechter zien, en worden de koeien die geïnsemineerd worden niet of slechter drachtig. Effecten van hittestress op de klauwen worden pas een paar maanden later zichtbaar.

Voor gezonde en vitale koeien is een optimale spoorelementen voorziening cruciaal. Hoe zorgt u dat uw koeien voldoende spoorelementen opnemen tijdens warme periode?

Voorkom hittestress 

In de zomer is het binnen meestal beter toeven dan buiten, dat vinden de koeien ook. Daarom is het goed om een ‘siëstabeweiding’ te overwegen: door de koeien naar binnen te halen op het heetste deel van de dag voorkom je de grootste problemen met hittestress. Is het de hele dag extreem warm, dan is een schema van ’s nachts weiden en overdag binnen een optie. Meer tips bij warm weer

Krijg grip op mineralen

Voorkom gezondheidsproblemen door te zorgen dat de mineralenvoorziening op uw bedrijf op orde is. Met de Mineralencheck meet u de opname van jodium, selenium, zink en koper bij uw koppel melkkoeien. Meer over de Mineralencheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.