Laagpathogene aviaire influenza van het type H3N1 in België

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Laagpathogene aviaire influenza van het type H3N1 in België

8-5-2019: 

België heeft de laatste weken veel problemen door laagpathogene aviaire influenza (LPAI) van het type H3N1 bij kippen. Gezien de intensieve contacten tussen de Belgische en de Nederlandse pluimveesector zijn er reële zorgen over de mogelijkheid dat we ook in Nederland geconfronteerd kunnen worden met dit virus.

Mocht u problemen bij uw pluimvee zien die kunnen wijzen op een H3N1-infectie, zoals legdaling en uitval, neem dan contact op met uw dierenarts. Wees vooral alert op klinische verschijnselen als u een link hebt met het besmette gebied, bijvoorbeeld als u recent dieren hebt geïmporteerd uit dit gebied. Ook kunt u dieren voor sectieonderzoek opsturen naar GD. GD houdt bij pluimveesecties rekening met de mogelijkheid van influenza als de vermelde klachten op het inzendformulier of de bevindingen bij de sectie daar aanleiding toe geven. Indien nodig zet GD passend vervolgonderzoek in. Houdt u er rekening mee dat bij zeer ernstige ziekte met forse uitval een meldingsplicht bij de NVWA geldt.

Alertheid en preventie

Tot op heden is er geen H3N1 bij Nederlands pluimvee vastgesteld. Om de kans op besmetting ook in de komende tijd zo laag mogelijk te houden, is het raadzaam om extra dan wel strengere bioveiligheidsmaatregelen te treffen. Alertheid en nadruk op preventie is gewenst, onder andere bij het transporteren van koppels. Klinische inspectie (door de dierenarts) van koppels voor transport is essentieel, daarnaast kan er aanvullend onderzoek in de vorm van PCR worden gedaan om de onverdachte status te bevestigen. Het advies, gebaseerd op nieuwe kennis over de verspreiding van het virus, is om zo kort mogelijk voor transport trachea- en cloacaswabs van minimaal 60 dieren per koppel (2 swabs per dier) te laten onderzoeken in de AI PCR (12 pools van 10 swabs). Onderzoek van deze swabs kan door GD worden uitgevoerd, de werkwijze is als volgt:

 1. Monsters moeten altijd telefonisch worden aangemeld bij de Pluimveeplanning via 0900-1770 optie 4. Als de monsters vóór 10:00 bij GD binnen zijn, wordt getracht dezelfde dag een uitslag bekend te hebben. De test wordt op dit moment alleen uitgevoerd op werkdagen.
 2. Bemonster per koppel (stal) 60 dieren door middel van 60 trachea swabs en 60 cloacaswabs (2 swabs per dier) en maak hier pools van 10 van (per stal krijgt u dus 12 PCR resultaten). Een klinische inspectie op het bedrijf is essentieel, PCR onderzoek kan hierbij van toegevoegde waarde zijn.
 3. Vul het inzendformulier volledig in of meldt de monsters digitaal aan via VeeOnline (inclusief extra adressanten waar de uitslag naar toe moet). Voor een snelle afhandeling is het van belang dat de extra adressant de uitslag per e-mail ontvangt. Dit moet vooraf ingeregeld zijn. Inregelen kan door te bellen naar de Pluimveeplanning via 0900-1770 optie 4.
 4. Lever de zending af bij de balie af onder vermelding van 'Spoed AI'. Indien de monsters met een koerier worden verstuurd, zorg dan dat de inzending herkenbaar aangeleverd wordt.

Lees meer over AI

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.