IJzertekort bij nuchtere fokkalveren?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

IJzertekort bij nuchtere fokkalveren?

12-3-2018: 

Voldoende ijzer is belangrijk voor kalveren. Ze hebben het nodig voor zuurstoftransport, afweer, optimale groei, goede voederconversie en algehele fitheid. De ijzervoorraad bij kalveren kan variëren.

Omdat een deel van de pasgeboren fokkalveren kampt met een ijzertekort wordt er geregeld geadviseerd om kalveren direct na de geboorte standaard een ijzerinjectie te geven. Het is echter verstandig dit uitsluitend te doen als er daadwerkelijk aanwijzingen zijn voor een tekort. Dit kunt u het beste controleren door bloed van vijf tot acht kalveren (tussen de 14 en 21 dagen oud) te laten onderzoeken op het gehalte hemoglobine en de hematocriet (Hb/Ht). Dit geeft een indicatie van de bedrijfssituatie. IJzerbepalingen in het bloed zijn niet de geschikte manier om bloedarmoede vast te stellen.

Voor bedrijven waar bij kalveren van 2-3 weken oud te lage hemoglobinewaarden zijn aangetoond is het raadzaam om de nieuw geboren kalveren eenmalig een injectie te geven met 500 milligram ijzer (Fe-dextraan). Daarnaast is het advies om bij deze bedrijven de ijzervoorziening in de voeding bij de (droogstaande) koeien te analyseren en eventueel aan te passen. Vervolgens kan het Hb/Ht van daarna geboren kalveren opnieuw worden gemeten, om na te gaan of doorgaan met ijzerinjecties nog wenselijk is.

Kunstmelk en krachtvoer

Voeding speelt een belangrijke rol bij het op peil houden van het ijzergehalte. Zo bevat kunstmelk over het algemeen meer ijzer dan koemelk. Ook om deze reden verdient het dan ook de voorkeur om na de biestperiode over te gaan op kunstmelk. Daarnaast is krachtvoer rijk aan ijzer: start daarom vanaf het begin van de melkperiode met het voeren van kalverkorrel/muesli.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.