Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.
  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
Samen werken aan diergezondheid
Volg ons op...

Spoedprocedure droes en EHV-1

24-4-2017:  Op verzoek van veel dierenartsen kunnen PCR-testen voor droes (Streptococcus equi subs. equi) en EHV-1 (equine herpesvirus, rhinopneumonie) nu ook met een zeer korte doorlooptijd uitgevoerd worden. Hiervoor heeft GD een speciale spoedprocedure ingesteld. Als een monster op werkdagen voor 09.00 uur wordt aangeleverd, dan is de uitslag dezelfde dag aan het eind van de middag beschikbaar.

Waarom een spoedprocedure?

Voor droes en EHV-1 is in bepaalde situaties een snelle uitslag gewenst. Eigenaren zijn vaak bezorgd, willen weten waar ze aan toe zijn en dierenartsen willen snel overgaan op eventuele behandeling en beheersmaatregelen als de uitslag ongunstig blijkt. Op deze manier kan een uitbraak zoveel mogelijk beperkt worden en de verspreiding zoveel mogelijk worden tegengaan.

Hoe werkt de spoedprocedure?

Dierenartsen kunnen monsters aanleveren via NOX NightTimeExpress of door ze zelf te brengen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van het normale inzendformulier, dat hier te downloaden is. Op het inzendformulier hebben we twee kolommen: links de reguliere inzendingen en rechts de SPOED-inzendingen. Zorg dat u het kruisje op de juiste plaats zet. Daarnaast is het aan te raden ons van tevoren even te bellen via 0900- 1770 (optie 5 paard). Dan weten we dat de monsters binnen zullen komen en kunnen we ze direct uit de reguliere monsterstroom halen. 

Voor deze spoedprocedure hanteren we, wegens extra werk en extra materialen doordat monsters apart worden getest, een aangepast tarief.