Zachte winter, kans op late leverbotinfectie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Zachte winter, kans op late leverbotinfectie

3-3-2016:  Door de hoge temperaturen deze winter is er kans op een late leverbotinfectie bij schapen en laat opgestalde runderen. Dit is een situatie die niet eerder is vastgesteld
Controleer daarom uw dieren op een leverbotinfectie. GD ondersteunt een gerichte aanpak van leverbot en verlaagt daarom tijdelijk het tarief voor individueel of gepoold (twee tot vijf dieren) mestonderzoek met circa 20 procent. Het actietarief geldt van 15 maart tot en met 31 mei.

Mestonderzoek

Het gaat om een specifieke test die het aantal leverboteieren per gram mest weergeeft. Aan de hand van de uitslag van mestonderzoek op leverbot wordt de ernst van de leverbotbesmetting bepaald en kunt u het effect van een eventuele behandeling (drie weken na behandeling) controleren. 

Juist voor melkveebedrijven met een ongunstige tankmelkuitslag voor leverbot, rundveebedrijven in risicogebieden voor leverbot en rundveebedrijven die hun dieren laat hebben opgestald is het van belang om een goed beeld te krijgen van de leverbotsituatie. Dit kan per weidegroep (pinken, droge koeien, vaarzen, oudere melkvee). Het meest praktisch is om per weidegroep van vijf dieren een mestmonster in te sturen en het gepoolde mestonderzoek op leverbot aan te vragen. De vijf ingestuurde mestmonsters worden dan voor u gemengd en als één gepoold mestmonster onderzocht. Nu leverbotvrij de wei in zorgt in het najaar voor minder leverbot.

Wilt u meer weten over leverbot? Kijk op www.leverbot.nl voor meer informatie over leverbot, het tankmelkonderzoek op leverbot, longworm en maagdarmworm en de leverbotalert. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.