Gebruik voetbaden voor gezonde klauwen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gebruik voetbaden voor gezonde klauwen

4-1-2016:  De kans op klauwinfecties is groter op bedrijven die zomers weidegang toepassen of als de stalbezetting op z’n hoogst is. Daarom is klauwgezondheid nu, in het stalseizoen, nog belangrijker dan anders. Voetbaden dragen bij aan een goede klauwgezondheid en helpen vooral voorkomen dat koeien besmet worden met infectieuze klauwaandoeningen, zoals Mortellaro, stinkpoot en tussenklauwontsteking. Het gebruik van voetbaden alleen is echter geen oplossing, maar een onderdeel van een strategie, naast bijvoorbeeld gesloten bedrijfsvoering, geregeld koppelbekappen, acute dieren direct goed behandelen en het voorkomen van overbezetting. 

De ziekte van Mortellaro is een aantasting van de huid net boven de kroonrand. Om de huid net boven de klauw te ontsmetten het vloeistofniveau dient minimaal 12 centimeter hoog zijn. Alle dieren die door het voetbad gaan horen per keer met iedere poot twee stappen in het bad te zetten, dat betekent dat een voetbad minimaal 3 meter lang moet zijn. Onderzoek van onder andere GD heeft aangetoond dat het desinfecterend vermogen van het bad ongeveer 200 tot 250 koeien toelaat, daarna moet het ververst worden. Het heeft bovendien alleen zin als het ontsmettingsmiddel ook voldoende tijd krijgt om in te werken, dat is vooral afhankelijk van de vloer achter het bad. Het kan daarom ook zinvol zijn om de koeien na het bad kortdurend (15 tot 20 minuten) aan het voerhek vast te zetten. Denk er dan wel aan dat de roosters schoon zijn.

De frequentie is vooral afhankelijk van het middel en mogelijk ook van de ernst van besmetting op uw bedrijf. Bij gebruik van formaline in het voetenbad volstaat een frequentie van één keer per veertien dagen. Bij gebruik van moderne desinfectantia moet dit soms twee tot vijf dagen per week toegepast worden. 

Meer weten? 

Boerderij organiseert op 28 januari de Inspiratiedag Klauwgezondheid. Onderdeel daarvan is een workshop over het juist gebruik van voetbaden ter preventie van klauwinfecties, geleid door GD. 


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.