Haemonchose geeft langer problemen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Haemonchose geeft langer problemen

3-9-2015: 

Uit contacten van de GD Veekijker Kleine Herkauwers met het veld blijkt dat H. contortus ook deze zomer regelmatig voor problemen zorgt. Ook in 2015 werd in het voorjaar haemonchose al vroeg vastgesteld bij schapen.

Van oudsher veroorzaakt Haemonchus contortus met name problemen in de zomermaanden bij opgroeiende lammeren. Sinds een aantal jaren zien we dat haemonchose niet alleen steeds vroeger maar ook later in het jaar voor problemen zorgt.

Langer schadelijk

H. contortus, de rode lebmaagworm, is in Nederland de belangrijkste wormsoort en het ziektebeeld dat bij een infectie hoort heet haemonchose. Volwassen wormen zitten in de lebmaag en zuigen bloed. Ze veroorzaken bloedarmoede en sterfte, maar geen diarree als alleen H. contortus voorkomt. Afhankelijk van de weersomstandigheden trad haemonchose in het verleden vooral op vanaf eind juni tot begin september maar geleidelijk is deze periode verlengd van mei tot soms diep in het najaar. De nadruk ligt op het voorkomen van haemonchose en zorgen voor geleidelijke weerstandsopbouw tegen deze H. contortus.

Resistentie

In de zomer van 2014 is het eerste geval van resistentie van H. contortus voor monepantel in ons land vastgesteld en in de loop van 2014 zijn er signalen binnengekomen dat dit probleem op meerdere bedrijven speelt. Aangezien ook resistentie voor benzimidazolen, ivermectine, doramectine en moxidectine in Nederland is aangetoond is resistentie van maagdarmwormen voor wormmiddelen een punt van zorg in de Nederlandse schapen- en geitenhouderij. Ook in de zomermaanden van 2015 zijn verdenkingen van resistentie voor wormmiddelen meerdere malen bij de GD Veekijker gemeld.

Behandeling

Het voorkomen van haemonchose en de resistentieproblematiek benadrukken het belang van het opstellen van een goed beweidingsschema en het uitvoeren van mestonderzoek. Voer alleen behandelingen uit als dit werkelijk nodig is. Tien tot veertien dagen na elke behandeling is therapiecontrole wenselijk om een vinger aan de pols te houden. Uit de vele vragen die de Veekijker ontvangt over maagdarmworminfecties en preventie daarvan blijkt dat het een ingewikkeld onderwerp is. Zelfs na uitvoerige voorlichting worden nog geregeld problemen met maagdarmworminfecties gemeld. Mocht u vragen hebben dan kunt u op werkdagen tussen 15.00 en 17.00 uur contact opnemen met GD Veekijker Kleine Herkauwers (0900-710000).

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.