Onderscheidende M.s.-PCR opgenomen in M.s.-verordening

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Onderscheidende M.s.-PCR opgenomen in M.s.-verordening

7-2-2014: 

Het is bekend dat tegen M. synoviae (M.s.) geënte pluimveekoppels alsnog besmet kunnen raken met een M.s.-veldstam en derhalve een risico kunnen vormen voor M.s.-vrij pluimvee. Het opsporen van M.s.-veldinfecties in M.s.-geënte pluimveekoppels is derhalve essentieel om het M.s.-controle en -bestrijdingsprogramma goed uit te kunnen voeren. Met de SPA-test, de ELISA-test en een niet onderscheidende M.s.-PCR is dit niet mogelijk. Op verzoek van het PPE heeft de GD voor dit doeleinde daarom een differentiërende PCR-test ontwikkeld. Een verplichte monitoring met deze M.s.-differentiërende PCR-test is sinds januari 2014 ook opgenomen in de M.s.-verordening. De monitoring met deze PCR geldt niet alleen voor koppels die geënt zijn tegen M.s., maar ook voor de niet M.s.-geënte koppels aanwezig op een bedrijf waar tegen M.s. geënt is. Daarnaast dienen ook bedrijven die niet M.s.-geënte koppels ontvangen die afkomstig zijn van een bedrijf waar tegen M.s. geënt is, alle aanwezige koppels middels deze PCR te monitoren.

Per bemonsteringsmoment zijn 24 tracheaswabs (dryswab met alu tip, artikelcode VLDIS455) per stal nodig die in pools van 6 tracheaswabs worden onderzocht. Voor een reproductiekoppel geldt dat wanneer op enigerlei moment een M.s.-veldinfectie aangetoond wordt met de differentiërende M.s.-PCR, de monitoring stopt.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.