Gezondheidsproblemen bij inscharen van rundvee in natuurgebieden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gezondheidsproblemen bij inscharen van rundvee in natuurgebieden

2-9-2013: 

Bij de Veekijker zijn er de afgelopen maanden meldingen binnengekomen van gezondheidsproblemen bij runderen die waren ingeschaard in natuurgebieden. Het gaat dan om ouder jongvee (pinken), melkkoeien in de droogstand of zoogkoeien en hun kalveren. De gemelde ziekteverschijnselen zijn: achteruitgang in conditie, het krijgen van een dorre vacht met verkleuring van de gepigmenteerde delen van het haarkleed, algemene ziekteverschijnselen (sloom, koorts, e.d.), niet meer in de benen kunnen komen en min of meer plotselinge sterfte.

Het inscharen van runderen in dergelijke gebieden is dus niet zonder risico voor de diergezondheid. Het is aan te raden vooraf die risico’s in beeld te brengen en zo goed mogelijk weg te nemen. Relevante aandachtspunten in dit soort gebieden zijn:

Voldoende verteerbaar voedselaanbod

In de zomerperiode is er in natuurgebieden meestal meer dan voldoende gras. Bovendien zijn de terreinen vaak uitgestrekt en lopen er betrekkelijk weinig dieren per hectare. Het aanbod is dus niet het probleem, maar de verteerbaarheid kan dat wel zijn. Die hangt af van de samenstelling van de grassoorten en de ouderdom ervan. Bij een matige tot slechte vertering levert dat te weinig energie en eiwit op voor het dier.

Als gevolg van de lage vertering en het langere verblijf van het ruwvezelmateriaal in de pens neemt de drogestofopname af en wordt dat effect versterkt. Bij pas ingeschaarde dieren kan de drogestofopname al dalen als het aanbod in het natuurgebied sterk verschilt van het rantsoen op het eigen bedrijf en de overgang abrupt is.

Terugval in drogestofopname is eigenlijk altijd ongewenst bij runderen maar zeker bij hoogdrachtige runderen en bij opgroeiend jongvee. Als dat leidt tot versneld verbruik van de vetreserves ligt leververvetting op de loer, zeker bij runderen in een wat royale conditie. Ernstige leververvetting kan dodelijk zijn. Eiwittekort leidt bij jongvee tot onvoldoende ontwikkeling en daarmee tot mindere prestaties op latere leeftijd.

Het is dus nuttig van tevoren een idee te hebben van de verteerbaarheid van het beschikbare gewas in het natuurterrein. Daarnaast is het goed om de overgang van het rantsoen thuis naar het aanbod in het natuurgebied zo klein mogelijk te houden en enigszins geleidelijk te laten plaatsvinden.

Voldoende schoon en smakelijk drinkwater

Continue beschikbaarheid over voldoende en smakelijk drinkwater van een goede kwaliteit is een vereiste. Het is dus nodig dit van tevoren en gedurende het inscharen regelmatig te controleren. Wat betreft de kwaliteit van drinkwater is zowel de kwaliteit van de bron als die van het water in de drinkbak van belang.  Houd er rekening mee dat de kwaliteit van het oppervlaktewater of het water in een voorraadvat sterk kan variëren door wisselende weersomstandigheden. In dat geval moet vaker gecontroleerd worden op kwaliteit.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.