Bedrijf met ernstige BVD-uitbraak

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Bedrijf met ernstige BVD-uitbraak

15-3-2013:  Op een vleeskalverbedrijf  in Gelderland spelen ernstige klinische problemen veroorzaakt door BVDV. In een paar weken tijd is meer dan 30% van de dieren gestorven. De dieren hebben zeer hoge koorts (> 40,5°C), bloederige diarree, huidbloedingen en sterven binnen een paar dagen. Het sectiebeeld toont naast long- en darmontstekingen tevens  verhoogde bloedingsneiging in de organen. Bij nader onderzoek werd bij alle onderzochte  dieren BVD-virus aangetoond. De kalveren op dit bedrijf zijn afkomstig uit Duitsland.
Vorige week werd bekend dat op enkele rundveebedrijven in Noordrijn Westfalen met grote problemen door BVDV,  BVD type 2 is aangetoond.

Het BVD-virus dat op het Nederlandse vleeskalverbedrijf  is gevonden wordt nu getypeerd. Op dit moment kan nog niet met zekerheid worden gezegd of hier BVD type 2 speelt of dat het een ernstige uitbraak van het normale BVD type 1 betreft.

Dierenartsen worden gevraagd alert te zijn op BVD en bij grote uitbraken GD-Veekijker (0900-7100 000) te bellen. Verder is vanzelfsprekend de gebruikelijke diagnostiek van toepassing (met name pathologisch onderzoek).

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.