Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Bedrijf met ernstige BVD-uitbraak

15-3-2013:  Op een vleeskalverbedrijf  in Gelderland spelen ernstige klinische problemen veroorzaakt door BVDV. In een paar weken tijd is meer dan 30% van de dieren gestorven. De dieren hebben zeer hoge koorts (> 40,5°C), bloederige diarree, huidbloedingen en sterven binnen een paar dagen. Het sectiebeeld toont naast long- en darmontstekingen tevens  verhoogde bloedingsneiging in de organen. Bij nader onderzoek werd bij alle onderzochte  dieren BVD-virus aangetoond. De kalveren op dit bedrijf zijn afkomstig uit Duitsland.
Vorige week werd bekend dat op enkele rundveebedrijven in Noordrijn Westfalen met grote problemen door BVDV,  BVD type 2 is aangetoond.

Het BVD-virus dat op het Nederlandse vleeskalverbedrijf  is gevonden wordt nu getypeerd. Op dit moment kan nog niet met zekerheid worden gezegd of hier BVD type 2 speelt of dat het een ernstige uitbraak van het normale BVD type 1 betreft.

Dierenartsen worden gevraagd alert te zijn op BVD en bij grote uitbraken GD-Veekijker (0900-7100 000) te bellen. Verder is vanzelfsprekend de gebruikelijke diagnostiek van toepassing (met name pathologisch onderzoek).

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.