UGCN-symposium boordevol tips rondom droogzetten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

UGCN-symposium boordevol tips rondom droogzetten

8-11-2012: 

Koeien droogzetten zonder antibiotica? De droogstand beter managen of zelfs overslaan? Tijdens het UGCN symposium op woensdag 7 november kwamen deze onderwerpen uitgebreid aan de orde.

De proef selectief droogzetten heeft goede handvatten opgeleverd om koeien zonder antibiotica droog te zetten, zo vertelde GD uiergezondheidsspecialist Christian Scherpenzeel. “Wanneer je zonder antibiotica droogzet is de kans op klinische mastitis groter”, zo schetste hij de uitkomst van de praktijkproef met 1.657 vaarzen en koeien. “Die kans neemt toe wanneer het celgetal op het moment van droogzetten hoger is, waarbij er een omslagpunt lijkt te zijn. Bij vaarzen ligt het omslagpunt bij een celgetal lager van 150.000 cellen/ml en bij koeien bij ongeveer 50.000 cellen/ml. Dieren met een hoger celgetal hebben meer subklinische infecties die dan later tot klinische mastitis kunnen leiden.”
Eén van de belangrijkste voorwaarden om selectief droogzetten met succes toe te passen is een goede hygiëne en een goed management rondom de droogstand, zo benadrukte ook internationaal melkvee bedrijfsadviseur Teun Sleurink. “Stress is een niet te onderschatten factor in deze periode. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk wisselingen voor de droge koeien zijn. En geef ze ruimte: ik hanteer een bezettingsgraad van maximaal 85%.”
WUR onderzoekster Ariëtte van Knegsel zette de hele droogstand zelfs ter discussie. “Wanneer je koeien doormelkt tussen de lactaties, is de melkproductie wel lager, maar de gehalten in de melk zijn hoger”, noemde ze als eerste resultaat van het lopende onderzoek 'Why Dry?'. “Het grote voordeel van doormelken is een betere energiebalans, minder mobilisatie van lichaamsvet en daarmee minder kans op leververvetting.” Een gezondere koe dus, alhoewel het celgetal wel wat hoger werd, vertelde Van Knegsel. “Met het doormelken hebben we geen antibiotica gebruikt en heeft het uier geen rust gekregen. We blijven kritisch volgen hoe de uiergezondheid zich in de lactatie verder ontwikkeld.”

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.