Vaccinatie tegen blauwtong weer toegestaan

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vaccinatie tegen blauwtong weer toegestaan

13-8-2012: 

Veehouders mogen vanaf 1 augustus 2012 hun dieren weer vaccineren tegen blauwtong, zo meldt het ministerie van Economischie zaken, Landbouw en Innovatoe (EL&I). Sinds februari 2012 heeft Nederland de blauwtongvrijstatus. Bij een vrijstatus was vaccinatie tot nu toe niet toegestaan. Omdat de Brusselse regels zijn aangepast mag het nu weer.

De Europese richtlijn voor blauwtong is pasgeleden aangepast. Ook blauwtongvrije lidstaten mogen vaccinatie toestaan als dat gebaseerd is op een risico-analyse. Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) heeft deze risicoanalyse opgesteld. De conclusie is dat het risico op herintroductie iets groter is ten opzichte van de situatie van vóór 2006 omdat blauwtong mogelijk nog aanwezig is in Zuid-Europa. Het introductierisico zal in de toekomst waarschijnlijk afnemen tot op het niveau van 2006.

Ondanks het lage risico is een uitbraak zoals die in 2006 niet uit te sluiten. De aangepaste regels maken het nu mogelijk dat veehouders, bij een toenemende dreiging, meteen zelf tot vaccinatie kunnen besluiten. Vaccinatie tegen blauwtong hoeft alleen bij de GD geregistreerd te worden als de dieren bestemd zijn voor export naar landen buiten de EU.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.