H5-besmette gans aangetroffen in Eemdijk, wees alert

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

H5-besmette gans aangetroffen in Eemdijk, wees alert

9-8-2021: 

Op 3 augustus ontving de NVWA een verdenking van een besmette gans met vogelgriep op een hobbylocatie met 19 ganzen in een vijver in Eemdijk (provincie Utrecht). De melding kwam binnen nadat zes jonge ganzen, van de 19 aanwezige ganzen, neurologische verschijnselen vertoonden en zijn dood gegaan. Eén van deze zes is onderzocht door het WBVR en positief getest op vogelgriep H5 (waarschijnlijk hoog pathogeen).

Na deze melding heeft de NVWA op 5 augustus de locatie bezocht en officiële monsters van alle 13 nog levende ganzen genomen. Deze ganzen vertoonden op dat moment geen verschijnselen. Vandaag (6 augustus) is gebleken dat officiële monsters negatief zijn. Er worden geen landelijke of lokale maatregelen ingesteld. Wel doen het ministerie en AVINED een dringende oproep tot alertheid. Het vogelgriepvirus is nog steeds aanwezig in Nederland.

De locatie van de hobbyhouder is geblokkeerd en verdacht verklaard gezien het feit dat in het kadaver van de jonge gans wel virus was aangetoond. De nog levende ganzen worden later nogmaals bemonsterd. Er liggen geen pluimveebedrijven in een zone van 3 km rondom de locatie. In de zone tussen 3 en 10 km liggen 13 pluimveebedrijven. Aangezien de officiële monsters van de nog aanwezige ganzen negatief zijn, en na raadplegen van de aanwezige dierziekte deskundigen, worden er op dit moment naast blokkade van het bedrijf en monitoring van de nog aanwezige ganzen geen aanvullende maatregelen genomen. De NVWA zal begin volgende week, zoals gebruikelijk bij vondsten van vogelgriep bij hobbyhouders, melding doen van de vondst op haar website. Lees verder

Tips en meer informatie 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.