Sterfte bij zeugen door Streptococcus zooepidemicus

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Sterfte bij zeugen door Streptococcus zooepidemicus

In 2019 was de Veekijker betrokken bij drie gevallen van plotselinge sterfte van zeugen door een infectie met Streptococcus equi ssp. zooepidemicus (Str. zooepidemicus). Het ziektebeeld ging gepaard met hoge koorts en algehele malaise. Bij pathologisch onderzoek bleken de zeugen een vergrote, gezwollen milt te hebben en vertoonden ze sterke aanwijzingen voor een sepsis. Verder vielen purulente ontstekingen van neus, bijholten en hersenen (‘droes’) op. Afgelopen zomer is in Canada een sterk gelijkend ziektebeeld beschreven en er zijn casuïstieken bekend bij varkens in China, honden in de VS en een paard in het VK. Tot recent is Str. zooepidemicus beschouwd als een commensale en opportunistische pathogeen van diverse zoogdieren. Inmiddels is aannemelijk dat virulente stammen, vaak behorend tot een specifiek sequentietype (ST-194), een ernstig ziektebeeld kunnen veroorzaken als primaire pathogeen. Analyse van in Nederland aangetroffen stammen en vergelijking met de stam uit Canada moet nog plaats vinden. Bij gevallen van sterfte van zeugen dient men Str. zooepidemicus differentiaal diagnostisch te overwegen als mogelijke oorzaak. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.