PRRS Geomapping

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

PRRS Geomapping

12-9-2023:  Sinds de start van het Nationaal PRRS-plan komen verschillende vragen boven over PRRS-bestrijding op het bedrijf en in de regio. Zoals vragen over het risico van ‘binnenwaaien’ van een nieuwe infectie vanuit nabijgelegen bedrijven.
Dat PRRSv zich onder andere aerogeen kan verspreiden is bekend, maar hoe groot is het risico? En verschilt dat tussen een varkensarm en een varkensdicht gebied? GD voerde in vier regio’s (ongeveer tien bedrijven per regio) in Nederland een kleinschalig pilotonderzoek uit op bedrijven in de regio en op bedrijven die varkens naar de regio aanvoerden, zogenaamde toeleveranciers. Op alle, in totaal 47, deelnemende bedrijven werd met de PRRS-PCR gezocht naar het PRRS-virus. In geval van een positieve PCR-uitslag werd het virus verder getypeerd middels ORF5-sequentie en zo gecategoriseerd als vaccin-like of wildtype-stam. De prevalentie van PRRS-PCR-positieve bedrijven varieerde niet significant tussen regio’s, datzelfde geldt voor de prevalentie van wildtype PRRS-virussen in de regio’s. Wel werd gevonden dat op bedrijven met aanvoer van varkens de prevalentie van wildtype PRRS-virussen (63%) significant hoger was dan op bedrijven zonder aanvoer van varkens (5%). Verdere resultaten van deze pilot worden beschreven in de volgende Veterinair.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.