Nieuwe afkapwaarden pepsinogeenbepaling

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Nieuwe afkapwaarden pepsinogeenbepaling

12-9-2023: 

GD heeft de pepsinogeenbepaling in runderserum recent geoptimaliseerd en nieuwe afkapwaarden bepaald. Deze bepaling is te gebruiken ter ondersteuning van de beslissing om jongvee al dan niet te ontwormen tijdens het weideseizoen of bij het opstallen.

Pepsinogeen is een enzym dat wordt geproduceerd in de lebmaag. De concentratie pepsinogeen in het bloed wordt gebruikt als maat voor de actuele schade aan de lebmaag. De belangrijkste oorzaak voor lebmaagschade bij jongvee zijn maagdarmworminfecties. 

De bepaling van pepsinogeen in bloed is gevalideerd voor gebruik bij jongvee en kan worden uitgevoerd gedurende het eerste weideseizoen of tot uiterlijk 10 dagen na het opstallen. Met name in het tweede deel van het weideseizoen is dit onderzoek geschikter dan het uitvoeren van mestonderzoek op wormeieren. Het advies is om  3-5 bloedmonsters te laten onderzoeken (artikelnr. 10250 Pepsinogeen (serum)). De wormsleutel kan u helpen om, in combinatie met een beoordeling van de conditie van de kalveren en diagnostiek, te bepalen of behandelen zinvol is.

Meer over maagdarmworminfecties

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.