IBR-bestrijding: laaghangend fruit

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

IBR-bestrijding: laaghangend fruit

12-9-2023: 

Het is mooi om te zien dat sinds 2018 het aantal IBR-vrij gecertificeerde melkveebedrijven gestaag groeit, met nu 54 procent van de bedrijven vrij. 

Deze kopgroep wordt op de hielen gezeten door een groot achtervolgend peloton dat eenvoudig de oversteek zou kunnen maken. Van de 2.919 IBR-onverdachte bedrijven zijn namelijk maar liefst 2.384 dit al langer dan twee jaar en 557 daarvan zelfs langer dan vijf jaar! 

Laten we het rekensommetje even maken: als deze bedrijven acuut overstappen naar IBR-vrij (door koeien ouder dan 6 jaar te tappen), dan hebben we ineens 17 procent meer vrije bedrijven. Het risico dat een enkele oude besmette koe door reactivatie zorgt voor een uitbraak, wordt hiermee geëlimineerd. Goed voor het bedrijf zelf én voor z’n omgeving. 

Ook in de bezemwagengroep zitten veel bedrijven die op de IBR-ladder simpel een trede omhoog kunnen doen. Dit zijn 1.769 van de 2.676 bedrijven in de route vaccinatie die al minstens vier jaar vaccineren. Misschien dat die middels een negatief tankmelkonderzoek naar de route tankmelk kunnen doorstromen. 

Samenwerken aan diergezondheid betekent in dit geval dat als we dit najaar alle bovenstaande acties met elkaar zouden uitvoeren, we eind 2023 in één klap maar liefst bijna 90 procent melkveebedrijven met een gunstige IBR-status hebben!
Gaat u uw veehouders stimuleren?

drs. Frederik Waldeck, dierenarts

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.